Knoflook oogsten: In de maand juli waant de moestuinier zich koning te rijk. Er is een overdaad aan oogst van onder meer blauwe bessen, bieten, tomaten (in allerlei kleuren) en ook de knoflook, de Allium Sativum. De drukte rondom het opslaan en verwerken begint ook weer. Tusssendoor kan er ook nog wat gezaaid worden.

Knoflook oogsten & drogen

Oogst knoflookbollen op tijd. Misschien hadden de bollen nog wat kunnen groeien, maar de knoflook is in ieder geval vers en heerlijk van smaak. Als je te lang wacht en wanneer het toevallig ook nog regelmatig regent, is er een kans dat de tenen in de bol alweer gaan uitlopen. Hierdoor gaat de eetkwaliteit snel achteruit. Zodra de knoflookplanten dor en droog worden, kun je ze met een schepje of spitvork uit de grond steken. Laat de planten, hangend of liggend, met het loof er nog aan, een paar weken op een overdekte en luchtige plaats drogen. Daarna kun je de wortels en het verdroogde loof eraf knippen. De knoflookbollen kan je op een koele, droge en donkere plaats bewaren. Sommige rassen kun je zo tot wel in maart volgend jaar gebruiken.

Nog geen knoflook plant, lees hier hoe je knoflook kweekt en welke andere vergelijkbare knoflook soorten er zijn om je gerechten die heerlijke extra smaak te geven.

Bestel nu het juni 2023 nummer van Tuinseizoen

Lees er meer over in het juli nummer van TuinSeizoen.

Lees meer  Tekenbeet: helft in het bos, veertig procent in de tuin