De bedden verschonen, de kussens naar buiten, ramen lappen, matten kloppen en de was buiten hangen: de lenteschoonmaak zorgt voor klein geluk. Ervaar dit gevoel ook in je tuin, als de temperaturen stijgen en er wat minder water uit de lucht komt vallen. Vier de lente ook in je tuin met een uitgebreide schoonmaak!

Loop eerst kritisch door je schuur heen

Het is slim om al in een eerder stadium (februari, maart) met een kritische blik door je schuur of garage te lopen. We leven in de 21e eeuw, dus duurzaamheid staat voorop. Geef de tuinmeubels zo nodig een opknapbeurt en zet houten exemplaren in de olie, was of beits voordat ze richting terras gaan. Reinig de bijbehorende kussens. Kijk welke apparaten naar het repair-café dan wel richting kringloop kunnen omdat ze te veel energie vreten: overjarige machines, die buitenkoelkast uit het jaar kruik, dat oventje dat op de hoogste stand de complete gemeente in het donker zet: weg ermee. Je ziet deze opruimactie direct terug in je opslagplaats, en indirect op de nota van je energieleveranciers.

Verzamel takken, bladeren, dode planten en onkruid

Dan de borders. Ook hier is een kritische blik nodig. Verwijder bladeren en dode planten – deze kunnen op de composthoop, schreven we al in dit artikel. Takken composteren langzamer maar zorgen wel voor luchtigheid, dus hak ze klein en doe die er ook bij. Gooi het verzamelde onkruid niet bij de compost, want dat komt net zo vrolijk weer terug. Haal meteen het onkruid tussen de tegels vandaan en gooi het in de groene bak. Het resultaat is twee vliegen in een klap. Je hergebruikt en ruimt lekker op. Is je compost nog niet geschikt voor beplanting? Haal dan wat zakken universele tuinaarde en gun de borders een nieuwe, luchtige bovenlaag.

Lees meer  Zo fleur je je balkon op deze lente

Pak het gazon aan

Het gras verticuteren, doe je idealiter twee keer per jaar: in de herfst en in de lente. Je verbetert de opname van zuurstof en het gras leeft zichtbaar op. Maar, vraag je je wellicht af, wat is verticuteren nou eigenlijk? Simpel gezegd is dit het maken van gaten in je gazon. Daar zijn zowel harken als machines voor, maar het kan ook met deze gazonpriksandalen. Krijg je meteen wat beweging! Geef het gras daarna even rust voordat je het maait.

Ruim het terras op

Op het terras staan misschien allerlei nietszeggende attributen waar je je al jaren aan ergert. Verwaarloosd speelgoed, een kapotte parasol, een berg brandhout terwijl je niet eens een open haard hebt. Het zijn maar enkele veel voorkomende voorbeelden. Ook hier geldt het adagium: weg ermee. In de lente maak je zowel binnen als buiten een frisse start.