Geen tijd of ruimte voor een grote moestuin? Kies dan voor moestuinplanten die weinig onderhoud vragen en ook nog mooi ogen. Zo maak je van je gewone tuin een mooie moestuin zonder dat je veel meer tijd kwijt bent en je toch lekker kunt oogsten. Wij zetten wat mooie toppers op een rij.

Bonen
Maak van wat bamboestokken een wigwam en laat er pronkbonen tegenaan groeien. Eerst geniet je van de mooie bloemetjes, daarna kun je de peulen oogsten. Wie geen bonen lust kan ook geurerwtjes zaaien. Bij geurerwtjes moet je steeds de uitgebloeide bloemen weghalen, dan blijft de plant nieuwe bloemetjes produceren. Bij pronkbonen moet je dit uiteraard niet doen, want dan krijg je geen boontjes.

Maïs
Tegenwoordig zijn prairietuinen met siergrassen erg in de mode, maar je kunt siergrassen ook vervangen door suikermaïs. Zaai vanaf mei direct in de volle grond. Heerlijk voor op de barbecue of gekookt bij een Mexicaans gerecht. Een beetje gezouten boter erover en kluiven maar! Wie van popcorn houdt, kan ook speciale pofmaïs zaaien. Er is trouwens ook nog snijmaïs met opvallende, gekleurde kolven. Deze maïs wordt vaak verwerkt in droogboeketten en staat heel mooi in de tuin.

Terrasgroenten
Van steeds meer groenten wordt ook een ‘terrasvorm’ gekweekt. Het gaat om compacte planten die prima in een pot kunnen, zodat je ze op het balkon of op het terras kunt zetten. Er is nu zelfs een nieuwe pompoen die geen lange uitlopers maakt maar in pot gehouden kan worden. Kijk maar eens op www.easyplant.nl

Lees meer  Robuuste novembersoep met walnoten

Snijbiet
De koningin onder de mooie moestuinplanten. Neem de regenboogmix, dan krijg je snijbiet met verschillende kleuren stelen. Snijbiet kun je ook prima in pot zaaien en combineren met bloemen. Lekker in roerbakgerechten!

Slasoorten
Met sla kun je hele mooie dingen doen omdat sla in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Je kunt rode en groene soorten afwisselen en zo een mooi patroontje maken in je tuin.

Fruit
Heel geschikt voor een mooie moestuin zijn allerlei fruitstruiken waarmee je haagjes maakt of die je tegen een muur laat groeien. Een bramenstruik kan enorm woekeren dus pas daar mee op. Een rodebessenstruik is mooi als er besjes aan hangen, maar verder is de plant vrij onbeduidend dus zet hem niet op de voorgrond.
Bosaardbeitjes kun je gebruiken als bodembedekker. En een fruitboom is natuurlijk ook erg mooi: bloesem in het voorjaar, vruchten in de nazomer of herfst. Je kunt kiezen voor één mooie, grote boom of je neemt leivormen, die je bijvoorbeeld gebruikt om de inkijk vanuit de tuin van de buren tegen te gaan. Kijk bij het uitzoeken van een fruitboom wel goed of er een bestuiver nodig is!

Bloemen
Kies voor eetbare bloemen zoals borago, Oost-Indische kers, bieslook, viooltjes, mpotageradeliefjes en dille. Viooltjes kun je suikeren en gebruiken om taart of koekjes mee te versieren, heel subtiel! Bieslook krijgt paarse bloemetjes als je de stengels laat doorschieten en van dille kun je natuurlijk het blad heel goed gebruiken, roer bijvoorbeeld fijngesneden dilleblad door de zure room. Lekker op een gepofte aardappel!

Lees meer  Chutney van... rabarber