Hoe mooi is het als je je kleurrijke energie over kan brengen in tuinen van andere mensen? Voor Anouska Couwenhoven werd die droom werkelijkheid. Inmiddels is haar altijd b(l)oeiende tuin Couwenhof het visitekaartje voor haar klanten.

 De Couwenhof, wat een schitterende tuin! Hoe zou je deze het beste omschrijven?

“Die vraag krijg ik vaker, mensen willen dan weten of het bijvoorbeeld meer een landschapstuin of meer een cottagetuin is. Maar dat is het allemaal niet, het is een Anouska-tuin! Dat komt eigenlijk doordat ik overal wat elementen vandaan heb. Wel merk ik dat ik neig richting de Dutch Wave. Een tuin moet er natuurlijk uitzien, het moet leven, weven en bewegen. In de borders ga ik ook niet van laag naar hoog; er zit beweging in. En hoe mooi je een tuin met planten ook kunt maken, een tuin is méér dan alleen planten. Daar hoort ook het bodemleven bij en de vlinders, bijen, vogels en de wind, die door de begroeiing heen kan. Biodiversiteit is nu een hot item, maar voor mij is het altijd al belangrijk geweest. Creëer een biologisch evenwicht.”

Wat is jouw kracht als tuinontwerper?

“Ik zorg het hele jaar voor kleur in de tuin, door eenjarigen, bollen en vaste planten met elkaar te combineren. En dat doe ik niet op de standaard manier. Het is maar net hoe ik me voel, waar ik ben, hoe die omgeving op me overkomt en hoe de tuineigenaren zijn. Het komt echt aan op mijn creativiteit. Ik pak ook nooit terug op andere projecten. Ik begin steeds weer bij nul, ieder project benader ik totaal anders. Je moet het zien als een proces, de ene keer gaat het sneller dan de andere keer. Creativiteit kun je namelijk niet dwingen, het moet eruit komen.”

Lees meer  Hoe tuinieren je kan helpen tijdens deze crisis

Bij jou staat de tuin altijd in bloei. Hoe doe je dat?

“Puzzelen! Ik zorg ervoor dat alle bloeitijden op elkaar afgestemd zijn en probeer daar een balans in te zoeken. Ook vind ik het heel leuk om er eenjarigen tussendoor te zetten. Zeker voor een pas aangelegde tuin is dit echt een toevoeging, want eenjarigen groeien snel en geven snel kleur. Verder let ik ook op de diverse bladvormen en -structuren, gebruik ik verschillende siergrassen en bol- en knolgewassen. Er zijn natuurlijk heel veel zomerbollen die je gewoon in de grond kunt laten zitten. Een kunstenares die ooit mijn tuin bezocht zei: ‘Anouska, jij schildert met planten, met de kleuren, hoogtes en structuren.’ Dat vond ik zo’n mooi compliment.”

Lees verder onder de foto…

 

Heb je een favoriete plant?

“Ik vind Thalictrum een fantastische plant! Daar zijn heel veel soorten van in verschillende hoogtes en ik vind dat je hem heel makkelijk kan toepassen in allerlei vormen van beplantingsplannen. De Helleborus vind ik ook een goede om in de winter alvast een accentje mee te leggen. Maar ook akeleien en Papavers vind ik fantastisch. Laat ze maar gaan, ze geven een natuurlijke dimensie aan je tuin.”

Wat was er eerder, jouw tuin of je beroep?

“Mijn tuin! Inmiddels is De Couwenhof mijn visitekaartje geworden, de etalage voor mijn klanten. Maar voordat ik als tuinontwerper aan de slag ging, stond ik voor de klas. Als ik even tijd had, was ik in mijn tuin bezig. Na jaren in het onderwijs te hebben gewerkt, besloot ik dat ik mijn passie wilde gaan volgen. Ik besloot het roer om te gooien en te gaan doen wat ik écht leuk vind: het was de start van De Hofdame Tuinstyling. Natuurlijk wist ik nog niet of het zou gaan lukken, maar zo niet? Dan zagen we wel weer verder!”

Lees meer  Rozen aanplanten

En met succes, want inmiddels heb je zelf projecten voor gemeenten mogen doen. Je deinst niet terug voor een uitdaging…

“Wat ik allemaal tegenkom, had ik van tevoren nooit kunnen bedenken. Ik dacht altijd: ‘Ik ga beplantingsplannen maken en advies geven.’ En ineens komen er naast particuliere tuinen ook bedrijven en gemeenten op mijn pad. Hoe mooi is dat! In Alkmaar heb ik een mooi project gedaan met 28.000 bollen in de grond. Zo gaaf!”

Je motto: ‘Plant een zoen, oogst een glimlach’… Vertel!

“Ik zag die leus ooit en ik heb hem meteen opgeschreven. Hij is heel toepasselijk op mijn beroep, ik maak mensen echt blij. Je geeft iets, maar je krijgt er ook iets voor terug. Ik krijg iets terug, de klanten krijgen iets terug, maar de natuur krijgt ook iets terug.”

Heb je nog toekomstdromen?

“Het is een hele uitdaging om mensen nog meer betrokken te maken bij het mooi maken van hun hedendaagse omgeving. Er kan zoveel meer wanneer je op een effectieve manier te werk gaat. Als je beplanting kiest die weinig onderhoud vergt en die op een goede manier weet aan te planten, dan kost dat ook weinig onderhoud en je maakt de omwonenden ontzettend blij. Ik heb het zelf ervaren bij het project in Alkmaar. Mensen die voorbij liepen, gaven zelfs aan dat ze meer zijn gaan wandelen! Ik zou wel meer van dit soort projecten willen doen in het openbaar groen. Een rotonde, dat lijkt me een enorme uitdaging. Of een geveltuin met verticaal groen.”

Lees meer  Combineren met tulpen

De Couwenhof is op afspraak te bezoeken voor groepen en daarnaast voor particulieren geopend op 20 & 21 mei. www.dehofdametuinstyling.nl