Met deze voorjaarsbollen creëer je binnen no time een sfeervolle tuin!  Heb je in het najaar geen bollen geplant? Dan kun je nu opgepotte exemplaren kopen bij bloemist of tuincentrum.

1. Vrolijk hangmandje

Waarom zou je tot mei wachten met het vullen van je hangmandjes? Dit eenvoudige bakje is beplant met Anemone blanda ’Blue Shades’, een vrolijk lentebloeiertje met tere lila bloemetjes. De platte bollen plant je in het najaar of je koopt in het voorjaar plantjes op de markt of in de winkel.

2. Lekker luchtje

Zet Narcissus ’Bridal Crown’ op een zonnige plek zodat de heerlijk zoete bloemengeur goed tot zijn recht komt. Met de dikke trossen gevulde bloemen is het soms wat dringen in de bloembak.

voorjaarsbollen

3. Met geel

Narcissus ’Bridal Crown’ kun je ook goed combineren met gele lentebloeiers. Kies bijvoorbeeld Coronilla valentina zoals hier is gedaan in de grote mand, en zet er wat kleinere potjes met primula’s bij. Ook met witbloeiende primula’s kun je mooie combinaties maken.

voorjaarsbollen

4. Lentecombinatie

Anemone blanda ’Blue Shades’ kun je prima combineren met andere voorjaarsbloeiende bollen. Omdat deze oosterse anemoon vrij subtiele bloemetjes heeft, is het mooi om er een niet al te opdringerige lentebloeier bij te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een klein narcisje.

voorjaarsbollen

5. Spetterend oranje

Narcissus ’Jetfire’ is in Amerika veredeld, maar al jaren niet meer uit onze contreien weg te denken. Deze narcis blijft wat kleiner en bloeit al vrij vroeg met gele bloemen en een oranje kroontje. Heb je deze narcis als bloeiende plant gekocht, zet hem dan na de bloei in de border op een zonnige plek en je kunt volgend jaar weer van de bloemen genieten. Laat het blad afsterven, zodat de bol nieuwe energie op kan doen.

Lees meer  Pot Paperwhite narcissen op voor fleurige feestdagen

6. Lekker fel

Het leuke van voorjaarsbloeiende bollen is dat je er zo heerlijk mee kunt experimenteren. Zeker in witte of neutraal gekleurde potten kun je in het voorjaar lekker los gaan met felle tulpen. Hang de potten eens aan de muur of maak een mooie tafereeltje met een etagère.

blauwe druifjes

7. Op sjiek

Heel stijlvol is deze witte, platte schaal met daarop blauwe druifjes inclusief bolletjes, maar zonder aarde. Scherm de bolletjes en de wortels wat af met mos zodat de bolletjes minder snel uitdrogen en geef af en toe water. Dit kun je natuurlijk ook heel goed doen met witte druifjes.

8. Met madeliefjes

Je hoeft je bij het maken van combinaties natuurlijk niet tot bloembollen te beperken. Hier vormt hyacint ’Purple Sensation’ een stijlvol duo met een bloeiende margriet. Margrieten worden al ruim voor ijsheiligen aangeboden en kunnen wel wat (maar niet al te) lage temperaturen verdragen.

voorjaarsbollen

9. Bijzonder kievitsbloemetje

Kievitsbloem (Frittelaria meleagris) staat graag in vochtige grond en komt in Nederland ook wel in het wild voor. Hij groeit met name langs de rivier de Vecht. In België is de plant uitgestorven. Combineer de kievitsbloem eens met heerlijk geurende hyacinten en zet ze in een royale mand

voorjaarsbollen

10. Geel & paars

Op deze foto is een mix van planten en bloembollen gebruikt. Zo zie je narcissen, tulpen en hyacinten, maar ook viooltjes en de vaste plant wolfsmelk. Als je je beperkt tot een paar tinten, kun je zo een verrassend en toch niet te bont arrangement maken. Hier word je op een prille voorjaarsdag toch meteen vrolijk van!

Lees meer  Trendtuinen - rust, duurzaamheid en gezondheid

Bekijk hier meer mooie voorjaarsbloeiers!