Een border die er jaarrond fantastisch uitziet, is minder ingewikkeld om te ontwerpen dan je misschien denkt. Hiervoor kun je een matrix gebruiken. Met een paar tips en slimme trucs krijg jij het ook voor elkaar.

Het is het mooist als de sierwaarden van de verschillende planten, zoals bloemen, bessen, verkleurend blad en wintersilhouet, verdeeld worden over de border. Bij het ontwerpen van zo’n border kan het lastig zijn om overzicht te houden. Hoe voorkom je dat je een bepaalde periode vergeet of dat alle nazomerbloeiers op een kluitje staan? Hoe groter de border, hoe ingewikkelder het is om al die aspecten in de gaten te houden bij het uitdenken van het beplantingsontwerp. Om je daarbij te helpen kun je een matrix maken.

Zo maak je een matrix

Het ontwerpen met een matrix is niet moeilijk. Het helpt je bij het verdelen van de verschillende, seizoensgebonden sierwaarden over de border. Het handigst werkt ruitjespapier met ruitjes van 1 x 1 cm. Elk ruitje staat voor 30 x 30 cm border. In het voorbeeld is een border getekend van 4 x 2 m, wat dus neerkomt op ongeveer 13 x 7 ruitjes. Het komt niet heel nauw.

Voorbeeld matrix

Verdeel de border in een deel met hoge, middelhoge en lage planten, in de mooiste borders loopt de grens tussen hogere en lage planten speels in elkaar over en plant je soms zelfs een hoge, transparante plant vooraan om de compositie spannender te maken. Om te kunnen plannen heb je wel een ruwe indicatie van het aantal planten nodig, dus voor nu werkt de opbouw van hoog naar laag het beste. Tel vervolgens de blokjes. In het voorbeeld zitten 22 blokjes ‘hoog’, 36 ‘middel’ en 33 ‘laag’.
Bekijk hier het voorbeeld.

Lees meer  Wat is het beste materiaal voor een schutting?

Houd rekening met de seizoenen

 Teken een nieuwe matrix, waarbij je dezelfde 30 x 30 cm ruitjes groepeert. Hoge planten hebben doorgaans meer ruimte nodig dan lagere planten. Voor planten uit de categorie ‘hoog’ reken je twee ruitjes (60 x 30 cm) per plant, voor planten uit de andere categorieën anderhalf ruitje (45 x 30 cm). Om rust in je border te creëren, maak je liefst groepjes van twee of drie dezelfde planten bij elkaar, dus een veelvoud van twee of anderhalf ruitje.

Vervolgens ga je die groepen ruitjes inkleuren met zes kleuren. Elke kleur staat voor een seizoen: begin voorjaar, voorjaar, begin zomer, laat zomer, herfst en winter. Bekijk het voorbeeld.

Seizoenen

Streef naar een redelijke verdeling van de seizoenen, maar verwerk ook je eigen voorkeur hierin. Je favoriete seizoenen mogen rijker vertegenwoordigd zijn. Het verdelen van de seizoenen is een soort puzzeltje, waar soms wat extra pogingen voor nodig zijn. Dat geldt zeker als het een wat grotere border betreft. Kopieer je matrix, voor je hem gaat inkleuren; je hoeft hem dan niet steeds opnieuw te tekenen.

Borders waar de verschillende seizoenen rijk vertegenwoordigd zijn:
Lenteborder, zomerborder, herfstborder en winterborder.

 

Lees ook: In 4 stappen een border aanleggen – Een border ontwerpen