Heb je plantjes binnen voorgezaaid en wil je ze nu in de tuin of in potten uitplanten? Doe dat niet meteen! De overgang van het beschutte binnenklimaat naar het buitenleven is namelijk enorm groot. Om te zorgen dat ze deze overgang goed doorstaan, moet je je planten afharden.

Buiten zijn de nachten vaak aanmerkelijk kouder. Bovendien is er meer zon en wind, waardoor jonge plantjes snel verbranden of uitdrogen. Door afharden kun je planten geleidelijk aan het buitenleven laten wennen.

Zet de plantjes rond mei steeds wat langer buiten, op een plek uit de wind en felle zon, maar haal ze ’s nachts nog binnen. Een koude bak is handig voor het afharden, die kun je overdag open zetten en ‘s nachts sluiten. Je kunt je plantjes ook in kratjes zetten en die ’s nachts naar de schuur of garage verhuizen.

Na de ijsheiligen (half mei) is de kans op nachtvorst gering en kun je je planten in de tuin of in potten buiten zetten. Kuipplanten die je binnen hebt laten overwinteren, hard je op dezelfde manier af.

planten afharden, afharden, zaailingen, tuinseizoen

Moestuinier Angelo geeft ook tips over afharden.

Lees meer  Een klimaatbestendige tuin door gebruik te maken van natte en droge periodes!