Maak eens een salade met bloemen! Het zit er geweldig uit en smaakt ook nog eens prima. De volgende bloemen zijn eetbaar en kun je dus in je salade gebruiken.

Oost-Indische kers zorgt voor veel kleur en heeft een vrij uitgesproken, pittige smaak die nog het meest op waterkers lijkt. Komkommerkruid heeft lieve blauwe bloemetjes, die met hun frisse smaak overal bijpassen. Goudsbloem smaakt een tikje peperig; strooi de losse bloemblaadjes als vrolijke oranje confetti over de salade. Viooltjes smaken zacht, maar kunnen heerlijk geuren. Je kunt ze over de sla strooien, maar ook een enkel bloemetje gebruiken als decoratie op kleine voorgerechtjes en toetjes.

salade met bloemen, eetbare bloemen, tuinseizoen

Bereiding salade met bloemen

Pluk een lekker maaltje bladsla of kropsla, aangevuld met rucola, jong blad van spinazie of bietjes, net wat voorhanden is. Pluk een handvol eetbare bloemetjes, bijvoorbeeld komkommerkruid en viooltjes, maar ook goudsbloem en Oost-Indische kers zijn mooi en lekker. Was ze kort en kijk na op beestjes en zand. Normaal gesproken verwijder je alle groene delen, maar bij komkommerkruid en Oost-Indische kers mag je de kelk eraan laten. Laat ze drogen op keukenpapier; in een papieren zakje in de koelkast blijven ze vers. Strooi de bloemen (bij goudsbloem de losse bloemblaadjes) net voor het serveren over de salade en klaar is je salade met bloemen! Je kunt ook wat schijfjes gekookte biet en wat fetakaas toevoegen.

Smakelijk!

Bekijk ook: Eetbare bloemen

Lees meer  Bescherm groenteplanten tegen schadelijke insecten