Veel snoeiklussen heb je al gedaan in de winter en het vroege voorjaar, toch is er in april ook nog genoeg te snoeien!

Mediterrane planten snoeien

Snoei nu mediterrane planten zoals rozemarijn, salie en vijg. Door hun zuidelijke afkomst zijn ze een tikje vorstgevoelig. Snoei je ze te vroeg in het seizoen, dan loop je de kans dat ze tijdens milde periodes uitlopen en juist dat jonge loof is erg gevoelig voor (late) nachtvorst. Als vuistregel geldt dat je ongeveer 5 tot 6 weken voor de ijsheiligen mag beginnen te snoeien, dus vanaf begin april. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het op het moment van snoeien niet vriest.
Tip Planten die al vorstschade hebben opgelopen, kun je beter ongemoeid laten tot het gevaar voor vorst helemaal geweken is. Stel snoeien dan uit tot half mei.

salie snoeien in april

Wintergroene vaste planten snoeien

Ook wintergroene vaste planten kun je nu snoeien, bijvoorbeeld lavendel. Deze planten zijn over het algemeen iets vorstgevoeliger dan bladverliezende planten. Die snoei je dus, net als mediterrane planten en andere exoten, liefst pas vanaf begin april. ’s Winters geven de oude bladeren de plant extra bescherming en je tuin een groene(re) aanblik. Nu de groei goed op gang is gekomen, zullen de planten snel herstellen van een snoeibeurt en spoedig weer fris, jong loof hebben.

lavendel snoeien in april

Heesterrozen snoeien

De meeste rozen zijn inmiddels al gesnoeid, maar er is een bepaalde groep moderne, klassieke en botanische heesterrozen die je niet of nauwelijks hoeft te snoeien, omdat ze van nature een evenwichtige groeivorm hebben. Dit type rozen kun je nu licht bijsnoeien als dat nodig is. Bijvoorbeeld de botanische rozen zoals  Rosa glauca of R. rugosa. En de heesterrozen zoals bourbon-, muskus- en gallicarozen. Je snoeit ze niet om de vorm te verbeteren, maar om ze in goede conditie te houden. Dode en zwakke takken mag je helemaal wegsnoeien. Ook kruisende takken verwijder je; het continu langs elkaar wrijven van het hout kan tot beschadigingen leiden waar dan weer makkelijk schimmelinfecties kunnen binnendringen.

Lees meer  Alles over rozen snoeien

Meer snoeivragen? Bekijk al onze snoeiartikelen.

Klik hier voor meer tuinklusjes in april.