Een fijne plek waar kinderen spelenderwijs van alles kunnen leren over planten en over het dierenleven in de tuin. Dat is het idee achter deze met goud bekroonde Montessori kindertuin.

Deze kleine showtuin, gesponsord door Montessori Centre International (MCI) is aangelegd als herdenking van honderd jaar Montessori onderwijs in het Verenigd Koninkrijk. Dit type onderwijs is gericht op het kind maar ook op de toekomst, en deze uitgangspunten zie je duidelijk in de tuin terug.

Chelsea flower show speelse kindertuin

Speels ontwerp

Het ontwerp is speels, kleurrijk en verrassend en hoewel de oppervlakte beperkt is, valt er enorm veel te zien en te beleven. Alle zintuigen komen in deze tuin aan bod. Ontwerper Jody Lidgard, zelf vader van zes kinderen, heeft een heerlijke ontdek- en leerplek voor kinderen gecreëerd, met een outdoor klaslokaal, een verdiepte muurkas, een eetbare wand en een interactieve verhoogde vijver met volop dierenleven. En met borders in bonte tinten, waar tussen de talloze bloemen ook allerlei eetbare gewassen zijn te vinden. Een tuin om blij van te worden!

Outdoor klaslokaal

Een oude zeecontainer is omgetoverd tot een vrolijk outdoor klaslokaal. Hier kunnen de kinderen ontdekken hoe je planten kunt opkweken door middel van hydroponie; de planten staan dan niet in potgrond, maar in water waaraan voedingsstoffen zijn toegevoegd. Een leuk element in het ontwerp is de verstophoek onder het klaslokaal; deze oogt heel aantrekkelijk en is door zijn geringe hoogte alleen voor kleine kinderen toegankelijk. De munt en andere aromatische planten zorgen hier bij de minste aanraking voor een heerlijke geur.

Lees meer  Tuinontwerp: Kamer zonder dak

Veilig waterelement

Water brengt extra leven en dynamiek in de tuin. Wil je een waterelement in een kindertuin, dan moet deze uiteraard wel veilig zijn voor de kleintjes. Daarom is hier gekozen voor een verhoogde vijver – met drie waterspuwers – waar heel jonge kinderen niet bij kunnen, terwijl iets oudere kinderen de vijver en het planten- en dierenleven wat zich erin bevindt juist heel goed kunnen bekijken.

Speelse kindertuin Chelsea Flower Show

Heerlijke plukmuur

Naast het pad naar het buitenlokaal is een plukmuur gecreëerd waar verrassend veel van valt te oogsten. Lekker en voor kinderen ook heel leerzaam. Met een verticale tuin zoals deze wordt de ruimte optimaal benut; daarnaast zorgt het voor een fraai groen aanzicht. Staat de wand in de schaduw, dan zul je uiteraard moeten kiezen voor schaduwminnende planten zoals varens, maagdenpalm of Epimedium (elfenbloem). Hier krijgt de wand voldoende zon, waardoor de keuze aan planten veel groter is én je kunt kiezen voor eetbare bloemen (zoals hier driekleurige viooltjes, Oost-Indische kers), kruiden (salie, tijm, oregano, peterselie, appelmunt) en ook sla, snijbiet en aardbeien. Omdat in de aangrenzende smalle border dezelfde beplanting is toegepast als in de plukmuur lopen deze mooi in elkaar over.

 

Munt is een ideale plant voor de kindertuin

Munt is een ijzersterke, vaste plant die het zelfs op moeilijke plekken nog uithoudt, zoals hier met een ‘zwevende’ schanskorf erboven. Op diverse plekken in deze tuin vind je munt. Het is dan ook een ideale plant voor in een kindertuin, want hij kan tegen een stootje. Trap je er per ongeluk op en breken er wat stengels af, dan is dat geen probleem, hij vormt genoeg nieuwe, krachtige uitlopers. Strijk je met je handen langs de muntblaadjes, dan komt er een krachtige, frisse geur vrij. Laat kinderen er ook eens wat van plukken, zet er heerlijke muntthee van en laat ze ervan proeven.

Lees meer  Bloembollen planten met kinderen

Chelsea flower show speelse kindertuin

Vrolijk insectenhotel

Ook insecten en andere kleine beestjes zijn in deze kindertuin zeer welkom. Naast een grote variatie aan planten en bloemen is er daarom ook voor veel schuil- en nestelgelegenheid voor hen gezorgd. Insectenhotels mogen dan natuurlijk niet ontbreken. Deze zijn leuk en eenvoudig door kinderen zelf te maken. En het is leerzaam om te zien welke insecten er gebruik van maken. Van het vrolijke gezichtje in dit insectenhotel krijg je, steeds als je ernaar kijkt, vanzelf een goed humeur!

Speels hekwerk

Een speels hekwerk vormt de begrenzing van de tuin. De spijlen staan hier niet strak in het gelid, maar lijken willekeurig te zijn gebogen, wat een nonchalante sfeer geeft. Een sfeer van vrijheid, blijheid. Net zoals de naturalistische beplanting heel vrijblijvend oogt. Het lijkt alsof vingerhoedskruid, varens, tuingeraniums en valeriaan vanzelf hier zijn opgekomen, maar ze zijn wel degelijk onderdeel van een uitgekiend beplantingsplan. Maar het allerleukste is wel dat de beplanting niet ophoudt bij het hekwerk. Zo is de grens tussen tuin en buitenwereld minder hard én het geeft een ruimtelijk effect.

 

Dit artikel over deze prachtige kindertuin uit de Chelsea Flower Show is te verschenen in Tuinseizoen januari-februari 2020.