Heb je last van bladluizen in je rozen? Groenredacteur Alma Huisken geeft handige tips om ze te voorkomen en te bestrijden.
Hoe bladluizen in rozen voorkomen en bestrijden
Luizen zijn gek op alles wat zoet en sappig is, zoals smakelijke jonge rozenblaadjes. Een uitbraak van luizen is geen prettig gezicht en uiteindelijk kan de honingdauw (het zoete spul dat ze achterlaten) ook leiden tot roetdauw. Je kunt de klassieke oplossing kiezen door je rozen te besproeien met een mengsel van water, zeep en spiritus, maar vaak effectiever en veel ‘groener’ is simpelweg de luizen eraf te spoelen met een pittige straal uit de tuinslang. Wees niet bang dat ze terug klimmen, dat lukt ze niet.
Bladluizen voorkomen is beter dan genezen
Wil je luizen in je rozen duurzaam wegwerken, plant dan een telg uit de uifamilie rond de voet, zoals bieslook of knoflook. Bieslook is extra aantrekkelijk omdat de planten wanneer ze in bloei schieten en die geestige lila bloemen vertonen veel insecten als bijen en hommels aantrekken. Bovendien verhullen ze de vaak minder fraaie takkenstelsels aan de voet van je rozen. En nee, je rozen gaan echt niet naar bieslook geuren…
Alma Huisken is culinair journalist, groenredacteur en bevlogen ecologisch moestuinier. Vanuit haar tuin de Groene Luwte vertelt zij welke tuinklussen je deze maanden in de sier- en moestuin kunt aanpakken.
Ook interessant: rozen aanplanten
Lees meer: praktische tuintips voor de maand juni.
Hoeveel geplette knoflook per roos?
Ik kweek al jaren knoflook. In het voorjaar gebruik ik een aftreksel van de look om mijn sla en rozen te besproeien. Ook gebruik ik het aftreksel om het leliehaantje weg te houden van mijn lelies. Aangezien bladluizen niet houden van look werkt dit wel en is milieuvriendelijk. Toch af en toe herhalen. En de sla smaakt niet naar knoflook.
Hoe komt het toch dat de rozen die in gemeenteplantsoenen staan niet onder de luis zitten? Ander soort of staan die niet op de tocht?
Met water eraf spuiten kan wel, maar dan sproei je al snel de bloemen kapot! Dus voor mij geen goed idee. Lekker laten zitten. De natuur lekker zijn eigen gang laten gaan, dat is het beste! In een groene tuin eten de vogels ook de luizen.
Beste Jessica, Ik heb proefondervindelijk vastgesteld dat sproeien met lookwater. In vijf liter water doe ik één volledige bol look. Lat dat 3 a 4 dagen in de zon staan en giet het door een zeef in uw sproeier. bespuit uw rozen, kersen, pruimen, dahlia´s ermee vanaf dat u de beestjes ziet of ter preventie. U kan dat eventueel nog na een week of 14 dagen herhalen en weg is alles. Hiep hiep Hoera en natuur is veilig en netjes. Simpel hé.
Een klein vraagje. Moet de knoflook geperst worden of gewoon in zijn geheel in het water.
hey , pel en doe je de knoflook in stukken ?
Larven van de Lieveheersbeestje uitzetten. Deze zijn verkrijgbaar bij de betere tuincentra. Of Google even naar DCM.
Dit heb ik ook geprobeerd toen een appelboompje vol luis zat, en het duurt even, maar werkt geweldig en de boom bleef luis-vrij. Ook zirgen dat een plant niet zo snel groeit helpt op termijn.
hoi Astrid, luizen op appelboompjes of ander fruit kan je het beste bestrijden met oorwormen ,
oorwormen eten niet het blad op maar eten wel alle luizen op van het blad tegen die tijd dat de boompjes luizen hebben zal ik oorwormen nooit kapot maken maar zet ze in de boom daar waar de luizen zich gemakkelijk maken in elke fruitboom.
Prima handzame tips, door de waterstraaltjes te verfijnen heb ik de kracht van de straal wat krachtiger gekregen en de luizen ook aan de onderkant van het blad weg kunnen spuiten! De rozen staan er weer prima bij.Groeten Ton.
Het is weer zover, bladluizen met de vleet, niet alleen op de rozen, maar ook in massa’s op de aardbeiplantjes (in bakken geplant)die stilaan vruchten beginnen te dragen !!! Ik heb uw raad opgevolgd wat betreft het besproeien met de tuinslang, maar de ellendelingen zitten aan de onderkant van de blaadjes, met het gevolg dat al dat sproeien niets uithaalt, alleen maar waterverspilling! Op de rozen kan ik sproeien met een insectenverdelger, maar op de aardbeiplantjes gaat dat uiteraard niet, aangezien die worden opgegeten. Ik ben zo stilaan aan het einde van mijn latijn voor wat nog mogelijk is!
Toen ik nog een balkon had had ik die ellende ook op mijn aardbeien. Het zou door de tocht komen, was mij verteld. Wat goed werkte was “blaadjes afwassen” met een afwassponsje. Wel even werk, maar na twee keer waren de luizen verdwenen, dus ik vond het de moeite waard.
Ik maak gier van brandnetel en was daar de blaadjes mee af. De gier is eenvoudig te maken. Vul een emmer met brandnetels, giet er water over en laat 24 uren staan. Als je het mengsel zeeft dan kan je de bladeren ook bespuiten met de gier. Gier van heermoes werkt ook om ongedierte te bestrijden.