Nog niet zolang geleden was het gebruikelijk om in de herfst de tuin ‘winterklaar’ te maken, alles werd gekortwiekt. De tuin zag er weer ‘netjes’ uit, maar de hele winter was er niets te beleven. Nu luidt het advies: laat zo veel mogelijk staan! Tuin winterklaar maken? Nee hoor!

wintertuin

Mooie winterbescherming

De borders met rust laten in de winter heeft vele voordelen. De planten beter beschermd tegen de winterkou. Wanneer de bodem bedekt wordt door afgestorven plantendelen, heeft het koude weer minder grip op de planten.

wintertuin

Hortenia’s snoeien?

Knip je planten met holle stengels af, dan bestaat de kans dat het overgebleven stukje stengel volloopt met water dat vervolgens bevriest en de wortelkluit beschadigt. Hortensia’s snoei je daarom pas in het voorjaar.

wintertuin

Dankbare vogels

Vogels zullen je dankbaar zijn als je de planten laat staan. Ze scharrelen graag tussen de plantenresten en vinden vaak nog zaden in, bijvoorbeeld de uitgebloeide bloemen van de kaardenbol. Bekijk hier hoe je je tuin het hele jaar aantrekkelijk maakt voor vogels.

wintertuin

Sprookjesachtige siergrassen

En natuurlijk is een tuin die niet is afgeknipt ook gewoon mooi. De goudkleurige halmen van siergrassen zijn blikvangers in de winterzon, de pluimpjes versierd met wat rijp op een koude ochtend, zijn net kleine juweeltjes.

rozenbottels

Rozenbottels voor kleur 

Ook de laatste rozen en rozenbottels voorzien van een laagje ijs, geven nog kleur aan de tuin.

Toch zijn er mensen die hun planten juist nu wél afknippen, zoals kweker Jan Kuijk. 

Lees meer  6 x gele zomerbloemen