Tuinontwerper Mark Vlasman ontwierp deze tuin in het dorp Dorst. De tuin met overkapping ligt achter een nieuwbouwwoning. Deze woning in Kempische stijl oogt zowel vriendelijk als stijlvol, en dat geldt ook voor de tuin. Het strakke ontwerp is fraai gecombineerd met weelderige beplanting en robuuste materialen. 

 

Rechte lijnen

De tuin heeft een lastige vorm, want hij heeft twee erfgrenzen die schuin weglopen, waardoor de tuin eindigt in een punt. “Bij het ontwerp is uitgegaan van rechte lijnen, het huis was hierbij leidend”, vertelt Mark Vlasman. “De eigenaren wilden graag water in hun tuin en de vijver vormt nu de zichtlijn vanuit de woning.” Het witte polyester wandje met drie waterlopen aan het eind van de lange, strakke vijver vormt hierbij een fraai eindpunt. De vijver ligt pal tegen het overdekte loungeterras; zo kunnen de eigenaren er optimaal van genieten. Dit terras is dan ook een heerlijke plek om te vertoeven. Het eetterras bij de woning heeft dezelfde knusse sfeer, dankzij de robuuste pergola die hier het gevoel van het plafond geeft.

 

De robuuste overkapping en veranda van douglashout passen goed bij de woning. 

 

De vijver vormt de zichtlijn vanuit de woning. 

 

Mark: ‘Onze tuinen zijn gezellig met smaak en daarom werken we ook veel met groen.’

 

Losse beplanting

Als tegenhanger voor het strakke ontwerp koos Mark voor wat lossere beplanting, zoals ijzerhard (Verbena bonariensis), lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides), rododendrons en hortensia’s (Hydragea paniculata ‘Limelight’) met grote roomwitte bloempluimen. In plaats van buxusbollen koos Mark voor wintergroene bollen van Japanse hulst (Ilex crenata ‘Dark Green’). Deze lijken erg op buxus, maar hebben geen last van de gevreesde buxusmot. Ook lavendel, bamboe (de niet-woekerende Fargesia), een notenboom en een wintergroene steeneik zorgen voor sfeer, evenals de twee oude perenbomen die net zoals een vijgenboom in een grote, witte XXL pot van polyester staan.

Lees meer  Diervriendelijke en kleurrijke stadstuin

 

‘Het bij elkaar brengen van twee werelden is wat wij doen. Strak en recht combineren we met robuust.’ 

 

De vijver ligt pal tegenover het overdekte loungeterras; zo kunnen de eigenaren er optimaal van genieten. 

 

Om de hoeveelheid bestrating te beperken bestaat alleen het eetterras uit (keramische) tegels, verder is er gekozen voor een groot gazon en halfverharding van (brons) split, omdat dit wat vriendelijker oogt. 

 

Plattegrond

 

Details

Soort: achtertuin
Grootte: 250 m2
Ligging: zuidwesten
Woning: twee-onder-een-kapwoning uit 2016, gebouwd in Kempische stijl
Bewoners: stel waarvan de kinderen het huis uit zijn
Wensen: tuin passend bij de woning, overkapping, veel groen, vijver
Bijzonder: de tuin eindigt in een punt

 

Tuinontwerp

Mark Vlasman, Florissant Tuinen
www.florissanttuinen.nl

 

Bekijk ook: