Ontwerper Renée Santema ontwierp deze tuin in hartje Delft. Op deze plek lag voorheen een speelplaats van een kinderdagverblijf. Nu is het de achtertuin van het tot woning verbouwde pand. De tuin heeft weelderige beplanten en de eigenaren kunnen via diverse looproutes van elk hoekje genieten! 

Het materiaal wordt onderdeel van de omgeving

Het materiaal aan laten sluiten bij de textuur en de kleur van de omgeving is iets wat deze tuinarchitecte heel belangrijk vindt. Daarom koos ze voor gebakken klinkers in genuanceerde tinten, omdat hier ‘iets van de tuinmuur in terugkomt’. En de roestbruine tint die her en der in het natuurstenen terras voorkomt, komt terug in de twee op maat gemaakte bakken van cortenstaal.

De beplanting oogt heel natuurlijk. De leilindes langs de tuinmuur zorgen uiteindelijk voor meer privacy. 

De vijver ligt op de zichtlijn naar de Oude Kerk en vormt net zoals de glazen pui een spiegelend vlak. De vijver heeft een langgerekte vorm, om zo ook de spiegelende glazen gevel in het ontwerp terug te laten komen. Spotjes in de vijver zorgen ‘s avonds voor extra sfeer.

Om door een architect ontworpen fietsenschuur met de tuin te verbinden werd deze uitgebreid met een bijpassende pergola. 

Tip 

Lelijke betonschutting? Hier kreeg de betonschutting een antracietkleur en er is afwisselend wilde wingerd (Parthenocissus quinquefolia var engelmannii) en klimop tegen geplant. Dit zorgt het hele jaar voor een aantrekkelijke achtergrond. De klimop is jaarrond mooi donkergroen, terwijl de wilde wingerd in het najaar felrood kleurt.

Wat voorheen een speelplaats was, is nu een groene oase. 

De maatvoering van de tuin is gebaseerd op de lijnen in de glazen gevel. 

Via diverse looproutes is elk hoekje van de tuin te bereiken. Twee bankjes vormen een heerlijk zitplekje. 

De persroosters die gebruikt zijn bij de fietsenschuur komen hier terug in de tuin. 

Plattegrond

Details

Soort: achtertuin
Grootte: 13 x 16 m
Ligging: zonnig
Woning: Verbouwd pand met moderne achtergevel
Bewoners: een werkend stel
Wensen: zicht op de Oude Kerk behouden, meer privacy, weelderige beplanting, terras in de avondzon, vijver, schaduw op het hoofdterras, verlichting
Bijzonder: de fietsenschuur ontworpen door een architect, is volledig bij de tuin betrokken. De tuin heeft verschillende looproutes waardoor elk hoekje te bereiken is.

Lees meer  Tuinontwerp: Sfeer van een intieme patio

Tuinontwerp

Renée Santema, Renée Santema Tuin- en Landschapsarchitect.
www.santematuin.nl

Bekijk ook