Ontwerper Carrie Preston ontwierp deze tuin in IJmuiden. Het enthousiaste stel waarvoor de tuin ontworpen is houdt van planten, dieren, vakanties op Ibiza en kleur. Carrie creëerde zo op en top strandsfeer achter hun woning. De schelpenpaden, meerpalen en de originele reddingsband maakt de tuin compleet. 

Hangmat

Een van de handelskenmerken van Studio Toop: met gewone materialen iets bijzonders maken. Opsluitbanden – op hun kant gelegd – zijn gebruikt voor onder meer de stapstenen en de vijverrand, ze zorgen voor een stoer effect. In de half-verharding zijn schelpenlopers van tammekastanjehekwerk gelegd, ze benadrukken de strandsfeer. Carrie: “Ze benadrukken ook de lange lijnen in de tuin, want ik heb alles gedaan om de ruimte groter te laten lijken.” Aan het eind van één van de zichtassen staan drie meter hoge meerpalen. Rond het vlonderterras staan ook drie van deze robuuste jongens. “Deze meerpalen zijn bedoeld om een hangmat op te hangen, voor het echte Ibizagevoel.” ’s Zomers hangt er tussen de palen bovendien een tarp die voor aangename schaduw zorgt.

Om de strandsfeer te benadrukken, zijn de half-verharding van schelpen lopers gelegd van tammekastanjehekwerk. Vóór de schutting staat de gemetselde bak voor groenten en eenjarige planten, daarnaast is de oppottafel. 

Leuk idee zo’n wand met terracotta potjes! Een mooie manier om veel plantjes kwijt te kunnen zonder dat het rommelig oogt. 

Planten in strandsfeer

In deze tuin zijn vanzelfsprekend planten toegepast die passen bij de sfeer van het strand. “Er staan heel veel felgekleurde bloemen en grijsbladigen, en planten die van droogte en kalk houden. Deze zijn heerlijk door elkaar geplant. Doordat je de lijnen in het ontwerp helder maakt, mag de beplanting wat rommelig zijn. Deze mensen zouden ongelukkig worden van grote plantengroepen!”

Lees meer  Intieme tuin met waterloop

De rij robuuste meerpalen vóór de veranda is bedoeld om de aandacht van de – in de ogen van de tuinontwerpster te iele – veranda af te leiden. 

‘Doordat je de lijnen in het ontwerp helder maakt, mag de beplanting wat rommelig zijn.’

De smalle vijver loopt over de volle breedte van de tuin. Op twee plaatsen kun je oversteken door middel van stapstenen. 

De tuin oogt gezellig en nonchalant en heeft diverse zitplekjes.

Details

Soort: achter- en zijtuin
Grootte: 80 m2
Ligging: redelijk zonnig
Woning: jaren ’50 woning met aangebouwde veranda
Bewoners: een stel zonder kinderen
Wensen: tuin om te genieten, gezellige sfeer, diverse zithoekjes, vijver met goudvissen
Bijzonder: robuuste meerpalen

Tuinontwerp

Carrie Preston, Studio Toop
www.studiotoop.nl

Bekijk ook