Heb je een vijver? Of is het een van je tuindromen? Niet alleen voor mensen is een vijver aantrekkelijk, ook insecten als waterjuffers en libellen komen op vijverplanten af. Lees alles over soorten vijverplanten die je in jouw droomvijver kunt gebruiken.
Bekendste vijverplanten
Bij het woord vijverplanten komen bij de meeste mensen waterlelies als eerste bovendrijven. De prachtige bloem, vol symboliek, sluit in de avond om de volgende ochtend weer open te gaan. Deze zonaanbiddende planten zijn er in veel kleuren en maten. Je hebt er geen grote vijver voor nodig. Er zijn waterlelies die het al goed doen in minivijvers van 30 centimeter diepte.
Nut van vijverplanten
De keuze aan planten voor een vijver is enorm. Er zijn oever- en moerasplanten, drijvende planten en zuurstofplanten. Ze zijn allemaal belangrijk voor het biologisch evenwicht in de vijver. De planten halen namelijk voedingsstoffen uit het water en zorgen voor schaduw, waardoor algen minder kans krijgen. En dieren schuilen onder de planten of leggen hun eitjes erop.
Vijverplanten voor oevers en moeras
Oever- en moerasplanten zijn planten die in natte grond of ondiep water groeien. Kikkers en salamanders verschuilen zich graag tussen deze planten. Een bekende is de goudgeel bloeiende dotterbloem (Caltha). De lidsteng (Hippurus) laat veervormige stengels boven het water uitsteken. Net als goudknots (Orontium) met zijn witte aren met gele punten als kaarsjes.
Drijvende vijverplanten
Drijvende vijverplanten drijven, zoals de naam al doet vermoeden, op het water. Het fijne is dat ze zich makkelijk vermeerderen. Soorten als krabbenscheer (Stratiotes) en watersla (Pistia) vallen onder de groep drijvende vijverplanten. Doordat ze voor veel schaduw in de vijver zorgen, zijn ze perfect om het water niet te warm te laten worden in de zomer.
Zuurstof producerende vijverplanten
Zuurstofplanten zijn vijverplanten die het hele jaar door volledig onder water leven. Ze springen niet direct in het oog, maar brengen wel veel zuurstof in het vijverwater. Waterpest (Elodea) is een bekende zuurstofplant. Twee andere zuurstof producerende planten zijn vederkruid (Myriophyllum) en fonteinkruid (Potamogeton).
Tips
- Om goed te groeien, hebben vijverplanten voldoende warmte en licht nodig. Zorg dus voor een plaatsje in de zon of halfschaduw.
- Hoe meer verschillende niveaus je vijver heeft, hoe groter de keuze aan vijverplanten. Iedere vijverplant heeft namelijk zijn eigen voorkeur voor waterdiepte.
Bron: iVerde
Bekijk ook: 6 tips voor een heldere vijver