Spectaculaire herfstkleuren zorgen binnenkort voor de finale van het tuinseizoen. De steeds veranderende tinten maken de herfst tot een feest!

Larix kaempferi (Japanse lork)

Deze grillig groeiende naaldboom is het hele jaar mooi, met het hoogtepunt in oktober- november door zijn spectaculaire goudgele herfstkleur, waarna hij zijn naalden laat vallen.
Hij geeft een mooi winterbeeld, waarna hij weer vroeg uitloopt. Jammer dat hij door zijn forse hoogte alleen geschikt is voor parken en grote tuinen. De Japanse lork stelt weinig eisen, maar houdt niet van zure grond.

hoogte: 25m
standplaats: zon/halfschaduw
bloeitijd: april

japanse lork

Rhus typhina ‘Sinrus’ (fluweelboom/ azijnboom)

Door hun geveerde bladeren en hun grillige groeivorm ogen fluweelbomen de hele zomer erg sfeervol. Maar echt spectaculair zijn ze in het najaar als het blad fel geel en oranjerood kleurt, zoals bij deze cultivar ‘Sinrus’. Fluweelbomen doen het overal, zelfs op droge zandgrond. Maar houd er rekening mee dat de kroon breed uitgroeit, dat hij oppervlakkig wortelt en dat hij op latere leeftijd veel worteluitlopers maakt. Alleen de vrouwelijke exemplaren geven de mooie, fluweelrode pluimen die ook ’s winters nog een fraai beeld geven.

hoogte: 5m
standplaats: zon
bloeitijd: juni-juli
Rhus typhina 'Sinrus'

Acer palmatum ‘Osakazuki’ (Japanse esdoorn)

Als er één heester bekend staat om zijn schitterende herfstkleuren dan is het wel de Japanse esdoorn. Afhankelijk van de soort of cultivar verkleuren ze in het najaar naar felgeel,- oranje of -rood waardoor ze echte blikvangers zijn. De groenbladige Acer palmatum ‘Osakazuki’ geeft niet alleen deze tijd van het jaar kleur; in de lente loopt hij bronskleurig uit en later in het seizoen zijn de roze ‘zaadvleugeltjes’ erg decoratief.

Lees meer  Dahlia’s voortrekken

hoogte: 5m
standplaats: zon/halfschaduw
bloeitijd: april

japanse esdoorn

Berberis thunbergii ‘Orange Rocket’ (zuurbes)

Deze opgaande, bossige struik heeft dan wel doorns, maar toch is het een prima tuinplant. behalve makkelijk is hij ook erg kleurrijk. De jonge blaadjes zijn oranjerood in het voorjaar en verkleuren daarna naar groen. Met zijn feloranje herfsttint sluit hij het seizoen af. Ook tijdens de bloei is deze zuurbes erg mooi. De hangende, zachtgele bloempjes worden gevolgd door wijnrode vruchtjes. Geschikt voor goed doorlatende grond en bestand tegen zeewind.

hoogte: 150 cm
standplaats: zon/halfschaduw
bloeitijd: mei

berberis thunbergii 'Orange Rocket'

Hosta (hartlelie)

Niet alle hosta’s hebben een sierwaarde in de herfst, maar sommige verkleuren felgeel voordat het blad vergaat, zoals het grote, grijsblauwe blad van de populaire Hosta sieboldiana. Ook diverse groenbladige hosta’s verkleuren prachtig geel. Je hebt er maar kort plezier van, maar toch voegt het wat extra’s toe aan de herfsttuin.

hoogte: 20-125 cm
standplaats: zon/halfschaduw
bloeitijd: juni-augustus

Hosta- hartlelie

Vind nog meer ‘vlammende’ ‘herfsttinten in Tuinseizoen november-december !