Er wordt komend weekend (16-18 maart 2018) nachtvorst voorspeld en op verschillende plekken in Nederland en België sneeuw verwacht. En dat terwijl je juist zo graag in de tuin aan de slag wilde gaan dit weekend. Wat je wel en niet doet in de tuin met nachtvorst? Wij geven tips!

Wacht met snoeien

Maart is dé maand waarin we normaal gesproken volop kunnen snoeien. Laat je snoeischaar nu toch maar beter met rust. Wacht met het snoeien van je boerenhortensia’s tot zeker eind deze maand. De vroeg uitlopende bladknoppen kunnen anders door de late nachtvorst beschadigen.

Voorzaaien

Hoe koud wordt het?

De temperaturen kunnen plaatselijk tot wel -9 worden. Vooral zondagnacht en maandagnacht gaat het landinwaarts hard vriezen.

Vrijdag en zaterdag sneeuw

Vrijdag en zaterdag kan het op verschillende plekken in Nederland en België gaan sneeuwen. Met deze sneeuw stroomt de koude lucht het land binnen en wordt het vrijdagnacht al -1 tot -5 graden. Zaterdag gaat het hard waaien, waardoor het kan aanvoelen als -12 graden!

Zondag: winters weer

Zondag wordt het stralend zonnig, maar koud winters weer en blijft het overwegend droog. De temperatuur wordt niet hoger dan 3 graden.

Bescherm vorstgevoelige planten

Planten afdekken

Dek matig winterharde planten (zoals wintergroene Euphorbia’s en camelia’s) maar weer even af tijdens de nachtvorst. Wat voor deze wintergroene (matig winterharde) planten wel scheelt, is dat de vorst nu alleen ’s nachts is, overdag zijn de temperaturen boven nul.

Fruitbomen

Vroegbloeiende fruitsoorten zoals pruimenbomen, kersenbomen, abrikozenbomen, perzikbomen, nectarinebomen en amandelbomen staan half maart  al in bloei, waardoor de kans dat de bloesems bevriezen heel groot is. Kleine boompjes kun je eventueel afdekken met een doek.

Lees meer  Tips overwinteren tuin

Narcissen in bloei

Al gesnoeid

De gesnoeide planten, zoals rozen, kun je voor de zekerheid ’s nachts afdekken zodat de vorst de knoppen niet kan beschadigen. Maar doordat de temperatuur overdag boven 0 is, hopen we dat de schade meevalt.

Laat je tuin met rust

Laat dit weekend je tuin dus maar beter met rust en ga alleen aan de slag met het beschermen van vorstgevoelige planten. Geniet daarnaast van de vroegbloeiende narcissen én begin binnen met voorzaaien van allerlei bloemen, kruiden en groenten!

Volgende week stijgen de temperaturen weer langzaam maar zeker en kun je alsnog aan de slag met de tuinklussen van maart.

Bron: Weeronline