De Echinacea purpurea bloeit maandenlang met de mooiste bloemen ter wereld, is goed winterhard en qua grondsoort weinig veeleisend. Er is wel een punt waar de prairieplant kritisch op is: hij wil niet zomaar naast de eerste, de beste borderplant worden gezet.

Composietenfamilie

De rode zonnehoed (Echinacea purpurea) is een plant uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae), waartoe ook de Echinops, Erigeron, Eupatorium, Helianthus tuberosus, Helichrysum en Solidago behoren. Dat is nog maar een kleine greep uit de familie, want de samengesteldbloemigen, zoals de familie ook wel omschreven wordt, behoort samen met de orchideeënfamilie tot de omvangrijkste plantenfamilie. Echinacea purpurea is één van negen soorten binnen het geslacht Echinacea en meteen ook de populairste in onze contreien.

Prairieplant

Echinacea is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Hij groeit met name in de Verenigde Staten en Canada, waar hij van nature voorkomt in graslanden, prairies en open bossen. Al lang wordt Echinacea purpurea door inheemse Noord-Amerikaanse stammen gebruikt vanwege de vermeende medicinale eigenschappen. Echinacea komt van het Griekse woord ‘echinos’, wat ‘egel’ betekent, vanwege de kenmerkende, stekelige, kegelvormige bloemhoofdjes. De naam purpurea geeft aan dat de bloemkleur van deze Echinacea van roze tot paars varieert. Die naam is correcter dan de Nederlandse naam ‘rode’ zonnehoed, al zijn er tegenwoordig ook variëteiten met rode, zachtgele, oranje en witte bloemblaadjes.

TIP: Laat de uitgebloeide bloemen staan; ze zijn ook in de winter nog heel decoratief met het dikke, bruine hart en je hebt de kans dat de plant zichzelf uitzaait.

lees verder onder de afbeelding.

Langbloeier

In de tuin bloeit Echinacea purpurea maandenlang aan één stuk door, van juni tot september. De ene soort gaat nog langer door dan de andere, zo zie je ‘Prairie Splendor’ en de zachtgele ‘Harvest Moon’ in de septembermaand nog steeds in kleur staan. Maar ook daarna blijven de bloemen nog lang hun sierwaarde behouden. Zelfs in de winter staan de uitgebloeide bruine ‘egeltjes’ nog fier op hun stengels overeind, geen wonder dat het zo’n populair tuinplant is. Tegenwoordig zie je de Echinacea in alle kleuren en soorten terug in Oudolf-achtige prairiebeplantingen; niet gek aangezien dit de natuurlijke habitat is van de plant. Echinacea combineert dan ook heel goed met prairiegrassen, zoals Panicum virgatum.

Geen vrienden met borderplanten

De rode zonnehoed is een echte diva in de border: hij gedijt niet altijd goed met andere borderplanten en dat heeft alles te maken met het feit dat hij wat later boven komt; hij wordt dan overgroeid door andere planten, terwijl de Echinacea liever zelf alle zon opeist. Veel prairieplanten komen laat op gang en dat is precies de reden waarom ze ook in onze contreien zo’n goede match vormen. Ook kun je Echinacea aanplanten met soortgenoten. Wil je hem toch in de border planten, zet hem dan aan de rand van de border, daar hebben ze maar de helft van de concurrentie.

Lees meer  5 tips voor een fijn terras

Standplaats en verzorging van de Echinacea purpurea

Op bovengenoemd puntje na is deze plant de moeilijkste niet: Echinacea kan zich aanpassen aan verschillende bodemsoorten, maar geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond. De plant kan overleven in zowel zure als alkalische bodems, maar de ideale pH-waarde ligt tussen 6 en 7, licht alkalisch. Ook heeft de zonnehoed weinig tot geen mest nodig en doorstaat hij zo nodig droge periodes. Van te veel mest schieten de planten omhoog en raken ze hun stevigheid kwijt, waardoor je ze moet gaan steunen.

Weetjes over de Rode zonnehoed

  • De bloemen hebben een lichte, aangename geur.
  • De plant kan, afhankelijk van de variëteit, tussen de 60 en  120 centimeter worden.
  • De lancetvormige bladeren met ruwe randen groeien tegenovergesteld aan de stelen.
  • Op de bloemen komen veel bijen, vlinders en hommels af, maar niet op de variëteiten met een vol hart: daar kunnen de bestuivers niet bij.
  • De Echinacea purpurea wordt gebruikt als natuurlijk middel ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Andere cultivars

De afgelopen jaren zijn er verschillende goede cultivars ontstaan van de Echinacea: de wit bloeiende ’Alba’, ’Magnus’, met grote horizontale roze bloemen waarvan de kleur nogal kan variëren, ’White Lustre’, met witte bloemen en een geel hart, en ’White Swan’, een witbloeiende vorm waarvan de bloemblaadjes aan de achterkant soms groenig zijn. ’Leuchtstern’ bloeit purperrood, ’Pica Bella’ heeft mooie donkerroze bloemen met opvallend slanke lintbloemen, ’Sundown’ bloeit oranje tot roze en ’Sunrise’ zachtgeel.

Witte zonnehoed

Echinacea pallida

Interessant is ook Echinacea pallida met smalle, afhangende lintbloemen in zachtroze. Heel mooi in een wilde-bloementuin maar minder makkelijk dan Echinacea purpurea.

Mooie zonnehoed

Ook bijen worden heel blij van zonnehoedjes in de tuin!