Als in juni de rozenknoppen kleur beginnen te vertonen is de zomer op komst! Kijk ze wel af en toe na op luizen: bijtijds verwijderen – met simpele huismiddeltjes – voorkomt dat luizen een plaag worden.

Planten vormen in hun bladeren suikers, die bijvoorbeeld getransporteerd worden naar de snelgroeiende stengeltopjes en bloemknoppen. Maar ook luizen weten de locaties waar veel suikers heengaan feilloos te vinden. Daarom zie je luizen vaak zitten rond de topjes en bloemknoppen van de plant.

Wanneer luis de kop op steekt, breidt de plaag zich vaak razendsnel uit. Kijk daarom de bloemknoppen en groeitopjes regelmatig even na. Ris de luizen met de hand weg of spuit ze eraf met een krachtige waterstraal. Controleer ook de onderkant van het blad, want daar verstoppen ze zich vaak.

Als de invasie groot is kun je spuiten met een milieuvriendelijk middel op basis van vetzuren, of met een oplossing van 1 eetlepel spiritus en 2 eetlepels zachte zeep op een liter water. Je kunt ook pyrethrum gebruiken, een plantaardig contactmiddel dat relatief snel afgebroken wordt; spuit er alleen ’s avonds mee als er geen bijen en hommels meer rondvliegen.

Luizen trekken ook veel lieveheersbeestjes aan. Hou deze natuurlijke hulptroepen in ere: de larven van lieveheersbeestjes eten veel luizen en helpen zo mee om de plaag te bestrijden!

Mollen, woelmuizen of mieren in de tuin? Check de tips!

Lees meer  Bloembollen planten met kinderen