Bodembedekkers zijn voor een onderhoudsvriendelijke tuin van onschatbare waarde: ze geven onkruid minder kans waardoor je minder hoeft te wieden! Gebruik ze onder bomen en heesters, maar ook in flinke borders in combinatie met planten die mooi combineren.

Combineren met bodembedekkers

Een leuk idee is om ook in je borders bodembedekkers te gebruiken. Combineer ze daarin bijvoorbeeld een mooi siergras als lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides) of bamboe voor een luchtig accent.  Maar ook verwilderingsbolletjes – die gewoon in de grond kunnen blijven – staan er leuk tussen, zoals sneeuwklokjes, sneeuwroem, krokusjes en allerlei narcissen.

Afbeelding: Bodembedekkers: Pennisetum alopecuroides

Zonlicht en stijl

Welke bodembedekker je het beste kunt gebruiken hangt af van de plek in je tuin en dan vooral van de hoeveelheid zonlicht dat daar valt. Kijk daarnaast ook goed wat bij de stijl van jouw tuin past en inventariseer wat je zelf mooi vindt.

Plekjes in zon of halfschaduw

Acaena: Stekelnootje vormt lage tapijtjes halfwintergroen blad (hoogte 5-10 cm) in grijsblauw of bronsgroen en in de zomer stekelige vruchtjes; voor drogere grond.

Acaena, bodembedekkeres, tuinseizoen

 

Bergenia: Schoenlappersplant heeft groot blad (hoogte 25 cm) dat bij sommige cultivars ’s winters mooi rood wordt; in de lente rode, roze of witte bloemen.

Bergenia, schoenlappersplant, bodembedekkers, tuinseizoen

 

Euphorbia amygdaloides var. Robbiae: Halfwintergroen blad (hoogte 30 cm) en in de lente geelgroene bloeiwijzen; ook voor drogere grond, maar geen koude (oosten)wind.

Euphorbia amygdaloides var. Robbiae, bodembedekkers, tuinseizoen

 

Waldsteinia: Kruipende stengels met groen blad (hoogte 10-15 cm), dat ’s winters bruin kleurt; in de lente gele bloempjes.

 Waldsteinia, bodembedekkers, tuinseizoen

Plekjes in halfschaduw of schaduw

Asarum europaeum: Mansoor heeft deels wintergroen glimmend rond blad (hoogte 10-15 cm); voor vochthoudende grond of met extra compost.

Lees meer  Wilg op het balkon!

Asarum europaeum, bodembedekkers, tuinseizoen

 

Epimedium x perralchicum ’Frohnleiten’: Wintergroene elfenbloem (hoogte 25 cm) met gele bloemen; ook voor drogere grond. Knip het oude blad vóór de bloei af.

EPIMEDIUM PERRALCHICUM 'FROHNLEITEN', elfenbloem, bodembedekkers, tuinseizoen

 

Geranium macrorrhizum: Kruipende wortelstokken met zachtgroen blad (hoogte 25 cm), dat kruidig ruikt en deels wintergroen blijft, en roze of witte bloemen in mei. Oersterk, ook onder bomen.

Geranium macrorrhizum, geranium, bodembedekkers tuinseizoen

 

Hedera: Klimop doet het ook als wintergroene kruiper (hoogte 5-15 cm). Snoei hem in de lente terug met de heggenschaar als hij te hoog wordt.

Hedera, klimop, bodembedekkers, tuinseizoen

 

Pachysandra terminalis: Sterke wintergroene plant (hoogte 25 cm) met witte bloemtrosjes in april/mei. Geef onder bomen en heesters wat extra compost.

Pachysandra terminalis, bodembedekkers, tuinseizoen

 

Vinca minor: Maagdenpalm (hoogte 10-15 cm) vormt liggende stengels met wintergroen (of bont) blad en blauwe, paarse of witte bloemen in april. Knip de planten om de paar jaar na de winter terug met de heggenschaar.

Vinca minor, maagdenpalm, bodembedekkers, tuinseizoen

Tips voor onderhoudsvriendelijke tuin

Een onderhoudsvriendelijke tuin die er toch verrassend uit ziet? Dat kan! Met de tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin maak je een prachtige buitenruimte waar je niet veel tijd aan kwijt bent.