Tuinklusjes in maart: er zijn er genoeg! Hieronder 14 tuinklusjes die je in maart kunt doen. Van snoeien en maaien tot planten en zaaien.

Snoeien en maaien

1. Dun bamboe uit door de oudste, dode en slechte halmen net boven de grond af te knippen.

2. Knip oude stengels van vaste planten, zoals phlox, af zodat ze weer de kans krijgen om uit te lopen.

3. Vroeg uitlopende heesters die op het eenjarige hout bloeien, zoals Lavatera en vlinderstruik, mogen nu flink teruggesnoeid worden.

4. Haagplanten en rozen worden nu nog uit de volle grond geleverd; plant ze direct of kuil ze tijdelijk in, zodat de wortels niet uitdrogen.

5. Snoei de zomerbloeiende vlinderstruik (Buddleja) nu terug tot op zo’n 30 cm boven de grond, hij zal weer snel uitlopen.

6.Geef het gras zijn eerste maaibeurt na de winter, maar stel de maaier de eerste weken wat hoger af.

7. Winterjasmijn bloeit prachtig, maar groeit nogal slordig. Fatsoeneer hem na de bloei door sliertige takken terug te snoeien, desnoods met de heggenschaar.

winterjasmijn, snoeien, maart, tuinklusjes

8. Boerenjasmijn en de meeste hortensia’s bloeien op oud hout. Verjong zo’n struik door een of twee oude takken laag weg te knippen, zodat hij nieuwe grondscheuten vormt.

9. Pluimhortensia’s en Hydrangea arborescens ’Annabelle’ bloeien wel op eenjarig hout en kun je half maart rigoureus terugsnoeien op 15 cm boven de grond. Maar als u ’Annabelle’ wat hoger laat (50 à 75 cm), vormt hij wat kleinere bloemen en valt minder snel om.

10. Allerlei rozen worden ook in maart gesnoeid, zoals perkrozen (grootbloemige rozen, trosrozen en Engelse rozen) en klimrozen.

Lees meer  Tuinklusjes oktober

11. Ruim je moestuin op en verwijder zieke plantendelen. Dat voorkomt schimmelaantasting in de toekomst. Breng extra compost en/of organische bestanddelen in de bodem. Dat komt de plantengroei ten goede.

moestuin, compost, tuinklusjes, maart

Lees hier wat je allemaal kunt snoeien in maart.

Planten en zaaien

12. Bomen en heesters met kluit kun je nog planten tot het blad uitloopt.
13. Zaai eenjarigen voor in een kweekbakje op de vensterbank. Gebruik verse zaai- en stekgrond, schone potten en bakken en volg de zaaitips op het pakje.
14. De zomerbollen zijn er weer! Hoge Crocosmia’s en gladiolen doen het prima in de tuin, net als dahlia’s waarvan ook lage vormen voor pot bestaan. Probeer er eens een paar en bestel ze nu.

Crocosmia, planten, tuinklusjes, maart

Lees hier wat je allemaal kunt zaaien in maart.

Tuinklusjes voor andere maanden:

januari
februari
april
mei
juni 
juli 
augustus
september
oktober
november
december