Het voorjaar is een uitstekend moment om een vijver aan te leggen. De vijverplanten hebben dan nog volop de tijd om aan te slaan. Ga je pas in de zomer aan de slag, dan heb je kans dat je vijverwater heel snel groen kleurt door de algengroei. TuinSeizoen beantwoordt 10 vragen over de vijver. 

1 Hoe groot moet een vijver zijn?

Maak hem niet te klein en te ondiep. Een ondiepe vijver warmt te snel op en koelt ook weer te snel af. In een grotere, diepere vijver verlopen de processen gelijkmatiger. Ga uit van een wateroppervlak van minimaal 5 vierkante meter. Hier zal zo’n 2000 tot 4000 liter water in passen.

2 Wat is de juiste plek voor een vijver?

Gezellig bij het terras! Let er wel op dat de hij voldoende zon krijgt, zeker als je graag waterlelies in je vijver wilt planten. Waterlelies, maar ook veel andere vijverplanten, hebben zonlicht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zes tot acht uur zon per dag is ideaal. Let er ook op dat er geen bladverliezende boom in de buurt van de vijver staat. Of leg er in de herfst een net over zodat het blad niet in het water waait.

3 Welk materiaal heb ik nodig?

Zorg ervoor dat de materialen duurzaam zijn. Een voorgevormde bak is gemakkelijk te installeren. Vaak zijn er al plateaus aangebracht waarop je je vijvermandjes kunt zetten. Je kunt kiezen voor een natuurlijk ogend exemplaar of voor een strakke vijver in een rechthoek, vierkant of cirkel. Ga je voor vijverfolie, dan ben je helemaal vrij in het kiezen van de vorm.  Laat je goed voorlichten door de vakman en gebruik geen materiaal dat er niet voor bestemd is. Moderne vijverfolies zijn heel sterk maar staat er een bamboe in de buurt van de vijver, blijft het oppassen. Wees extra waakzaam bij woekerende soorten als Phyllostachys die flink lange, ondergrondse uitlopers vormt en genadeloos door de vijverfolie prikt.

Lees meer  Haag planten

4 Hoe houd ik het water helder?

De grootste zorg is helder water. Er is geen lol aan een vijver die eruitziet als een grote pan erwtensoep. Om het water helder te houden, kun je een vijverpomp met een filter (eventueel  aangevuld met een UV-filter) installeren. Zeker als je vissen in de vijver houdt, kan dit een goede oplossing zijn. In de meeste gevallen wordt een dompelpomp in de vijver gehangen en een filter net buiten de vijver geplaatst.

Tip: Bekijk ook het artikel 6 tips voor een heldere vijver

5 Welke vissen zijn geschikt voor de vijver?

Vissen zijn erg leuk in de vijver. Toch moet je van tevoren goed beseffen waar je aan begint. Van koikarpers is het wel bekend dat ze een chaos kunnen veroorzaken. Ze woelen de bodem om en vreten de waterplanten kaal. Maar kleine vissen kunnen ook voor problemen zorgen, vooral als je er te veel uitzet. Beperk je tot ongeveer 20 cm vis per 1000 liter water en houd de visstand goed in de gaten. Geef ook zeker niet te veel voer. Voer dat achterblijft verontreinigt het water. Vijvervissen die weinig problemen geven, zijn goudwinde, goudelrits en sluierstaarten.

Vijver, vissen, tuinseizoen

6 Hoe diep moeten vijverplanten staan?

Als je vijverplanten koopt, staat op het etiket hoe diep je ze moet planten. Daarbij wordt altijd uitgegaan van de afstand van het grondoppervlak tot het wateroppervlak. Zet je de plant in een plantmandje, dan moet je dus de afstand van de rand van de aarde in het mandje tot het wateroppervlak meten. In zowel voorgevormde vijvers als folievijvers zijn vaak randen van verschillende hoogten aangebracht waarop je de mandjes kunt zetten. Eventueel kun je de niveaus met bakstenen of tegels wat verhogen maar pas op dat je de vijverfolie niet beschadigt. In een vijver met een glooiende bedding kun je de randen vullen met vijveraarde en hier de planten in zetten.

Lees meer  Rozen: van bloei tot bottelpracht

7 Waar kan ik de planten het beste in zetten?

Vijverplanten kun je het beste in mandjes zetten. Vul de mandjes met vijveraarde, zet de plant erin en dek af met een laagje grind. Dit voorkomt dat de vissen de grond omwoelen en de vijveraarde naar de bodem zakt. Je kunt de vijvermandjes ook eerst bekleden met bijvoorbeeld antiworteldoek of jute. Woekerende planten kun je beter in een gesloten bak zetten. Er zijn ook mandjes in de handel die je met beugels over de rand van een vijver kunt hangen. Voor grotere waterplanten zijn ook plantzakken en plantnetten te koop.

Lees ook: Vijverplanten voor een droomvijver

8 Wat is de beste planttijd voor de vijver?

De lente is een uitstekend moment, en dan vooral de periode mei/juni als de planten al goed aan de groei zijn. Plant je later, dan zullen de planten pas een jaar later gaan bloeien.

Waterlelie, vijver, vijverplant, tuinseizoen

9 Hoeveel zuurstofplanten moet ik in de vijver zetten?

Zuurstofplanten zijn belangrijk. De plantjes zorgen niet alleen voor zuurstof maar halen ook het teveel aan voedsel uit het water. Dit komt de waterkwaliteit ten goede. Per vierkante meter wateroppervlak heb je een plantmandje met 4 tot 5 bosjes zuurstofplanten nodig. Fonteinkruid (Potamogeton) is geweldig voor de waterkwaliteit, maar zet ook andere zuurstofplanten in de vijver zoals hoornblad (Ceratophyllum), waterpest (Elodea) en gewoon blaasjeskruid (Etricularia vulgaris).

10 Hebben mijn planten veel voeding nodig?

In principe bevat vijveraarde voldoende voeding voor de waterplanten. Te veel mest is slecht voor de waterkwaliteit.