Wat is er nou mooier dan een romantische en heerlijk geurende tuin vol bloeiende rozen? De beste tijd om rozen aan te planten als ze in rust zijn, dat is tussen november tot eind februari/begin maart. Rozen met kale wortel kun je alleen in deze tijd in de grond zetten. In pot gekweekte rozen kun je echter het hele jaar door planten, behalve als het vriest.

Als je rozen in het najaar in de grond zet, krijg je kwalitatief de beste planten. De roos heeft dan de hele winter de tijd om een wortelstelsel te vormen, zodat hij in maart/april klaar is om voedingsstoffen op te nemen en uit te lopen. Plant je pas in maart, dan loopt de roos al uit terwijl hij nog geen nieuwe wortels heeft kunnen vormen. Bij warme, zonnige lentedagen schiet zo’n pas geplante roos dan in de stress… dan moet je absoluut goed water geven, zodat hij niet uitdroogt. Als je je rozen in de herfst al plant, krijg je het minste uitval. 

Goedkoper

Aanplanten in het rustseizoen levert dus de beste planten op. Maar er zijn nog meer voordelen. Rozen met kale wortel zijn fors goedkoper dan in pot opgekweekte rozen. Dat scheelt flink wat geld, zeker als je 20 of 30 rozen voor een perk nodig hebt. Daarnaast is het duurzamer, want je bespaart een heleboel plastic potten en ook het transport van rozen met kale wortel is lichter.

Snel planten

Rozen met kale wortel moet je zo snel mogelijk na aanschaf planten! Dit is belangrijk omdat anders de wortels indrogen en de plant meer moeite heeft om aan te slaan. Heb je rozen per postorder besteld, spoel de planten dan even onder de kraan af en stop ze terug in de verpakking als je niet direct kunt planten. Zo kun je ze tot een week koel in de garage of schuur bewaren. Je kunt rozen met kale wortel ook even opkuilen; dat doe je door ze bij elkaar in een gat te zetten en deze goed met aarde te bedekken.

Lees meer  Inspiratie voor (kerst)decoraties!

Rozeninspiratie

De roos wordt niet voor niets de koningin der bloemen genoemd! Zij is er in zoveel verschijningen, van enkelbloemige roosjes met een natuurlijke uitstraling tot schitterende gevulde exemplaren. Bovendien zijn er rozen voor allerlei toepassingen, dus je vindt altijd iets prachtigs om je border, gevel, hekjes en pergola’s mee te verfraaien. Bloeiende rozen geven je tuin iets weelderigs, terwijl ze met hun heerlijke geur de lucht parfumeren. Heb je nog geen idee welke roos je in de tuin wil? In juni/juli kun je bij kwekers en tuincentra een groot assortiment rozen in pot vinden, die je op kleur en geur kunt uitkiezen. Ook dan kun je ze direct planten.

Heb je al een roos in je tuin staan? Hier lees je hoe je hem kunt verplanten.

rozen aanplanten

Stap voor stap rozen aanplanten

Er zijn dus verschillende momenten waarop je rozen kunt aanplanten, elk moment met zijn eigen voor- en nadelen. Maar is het erg nat of vriest het? Dan kun je beter even wachten tot een droge, vorstvrije dag. Hier lees je hóe je een roos het beste kunt aanplanten.

1. Kies de plantplek met zorg

Er moet minstens een paar uur zon komen (hoe meer, hoe beter). Ook moet het er lekker doorwaaien, dan droogt het blad na een regenbui snel op waardoor schimmels minder kans krijgen.

Tip: Plant geen rozen op plekken waar de afgelopen drie jaar aardappels of andere rozen stonden, dit in verband met het risico op schimmels of aaltjes.

2. Graaf een flink plantgat

Rozen houden van voedzame, vochthoudende grond. Maak een ruim en diep plantgat en maak de zijkant en de bodem wat losser. Doe nooit mest in het plantgat maar verbeter de grond met potgrond, rozenaarde of goed verteerde compost.

Lees meer  4 x Bomen met prachtige herfstkleur

3. Planten

Plant een in pot opgekweekte roos even diep als hij in de pot stond. Zorg dat bij een roos met kale wortel het oculatiepunt (de verdikking waaruit de takken ontspringen) zo’n 5 cm onder de grond komt. Bij een stamroos zit het oculatiepunt net onder de kroon; stamrozen plant je dan ook altijd net zo diep als ze zijn opgekweekt. Bij een roos met kale wortel kun je dit zien aan de verkleuring van de stam.

4. Aanvullen

Vul het plantgat op met de uitgegraven grond en druk rondom goed aan. Geef royaal water, zodat de aarde goed rond de wortels zakt.

 

5. Drainage

Rozen houden niet van natte voeten. Zorg daarom voor een goede drainage. Plant op zware grond de roos niet in een ‘kuiltje’, maar liever op een kleine heuvel, zodat een teveel aan water makkelijk afstroomt.

6. Mest

Strooi meteen een handje koemestkorrels rond de plant. Zo heeft je roos de komende maanden voldoende voeding voor een goede groei en fantastische bloei.

 

5 ijzersterke rozen

Op zoek naar ijzersterke rozen? Wij zetten ze voor je op een rij.