Het gazon bij vorst is extreem gevoelig, vooral in de late winter (januari-februari) als de eerste groeifase van het gras al begonnen is.
Waarom beschadigt het gazon bij vorst?
Een gazon bij vorst is erg kwetsbaar; één enkele voetstap kan al catastrofale gevolgen hebben. Doordat het vriest heeft het gras namelijk geen veerkracht en breekt het makkelijk af wanneer je er overheen loopt.
En als het gaat dooien?
Wanneer het eenmaal aan het dooien is, kun je gazon beter nog even vermijden. De ondergrond is nog hard waardoor het gras nog steeds kwetsbaar zal zijn en makkelijk beschadigt. In de winter is de tijd die het gras nodig heeft om te herstellen dan ook veel langer.
Beschadigd gras is gevoelig voor ziektes
Er komt nog een extra gevaar om de hoek kijken als je het gazon alsnog bij vorst bewandelt. Beschadigd gras is namelijk veel gevoeliger voor allerlei ziektes. Wil je in het voorjaar weer kunnen genieten van een frisgroene grasmat? Geef het gazon dan echt rust als het buiten vriest, ook wanneer dit alleen ’s nachts is.
Oeps, toch bij vorst over het gazon gelopen
Toch bij vorst over het gras gelopen? Waarschijnlijk zie je binnenkort zwarte voetstappen in het gazon staan. Ze kleuren later geel. Als het warmer wordt komt het gras snel weer bij, maar bij koud weer blijf je lang lelijke plekken zien.
Winter in je tuin
Naast het gazon zijn er nog meer onderdelen van je tuin die aandacht vragen wanneer het vriest. Lees bij Tuinklusjes januari hoe je jouw planten het beste beschermt tegen koude temperaturen én hoe je vogels de winter door helpt. En heb je een vijver? Laat deze dan niet dichtvriezen!