Met de lathyrus geef je elke tuin een landelijk sfeertje. Het is de zomerbloeier bij uitstek die perfect past in een kleurige tuin. Laat hem ongedwongen over een hekje zwieren of leid hem langs wat steunmateriaal. Wat let je om deze gemakkelijke en onvermoeibare bloeier ook eens te proberen. Zelf zaaien is helemaal niet zo moeilijk. Wij geven tips voor het kweken van Lathyrus.
1 Zaadjes in water weken
Geef de planten een goede start door de zaden voor het zaaien in water te weken. Leg ze hiervoor 24 uur in een klein, met water gevuld potje of eierdopje. Je kunt ze ook in het water laten liggen tot ze kiemen.
Tip: Lathyrus kiemt vaak wat onregelmatig omdat het een harde zaadhuid heeft, die moeilijk water opneemt. Als je de zaden vooraf een klein beetje aanvijlt (niet bij het oogje), kiemen ze sneller.
2 Zaaien Lathyrus
Vul potjes met zaai- en stekgrond en stop in elk 1 of 2 zaadjes. Druk de voorgekweekte zaadjes ongeveer 1 tot 1,5 centimeter diep in vochtige zaaigrond. Dek het potje af met een broeikapje (een plastic zak of plastic folie) en zet het op een donkere plaats bij een graad of 15. Verhuis de plantjes naar een lichtere, maar niet al te warme plaats als de eerste bladpuntjes verschijnen.
Tip: Kies een diepe pot omdat lathyrus lange wortels vormt.
3 Afharden
Lathyrus odoratus verdraagt geen vorst. Eind april kun je beginnen met het afharden van de plantjes. Zet ze hiervoor overdag op een beschermde plaats buiten en haal ze ’s nachts weer binnen. In tuinen met veel slakken kun je ze beter met een cloche of een glazen of doorzichtige plastic schaal beschermen. Op een zonnige plek in een voedzame grond die niet te droog is, groeien ze het best.
4 Lathyrus knippen
Verwijder de top met een kleine schaar als de plantjes ongeveer 10 centimeter groot zijn. Ze vormen dan meer zijscheuten. Bekijk deze snoeischaren: h1 { font-size: 25px; } Bekijk deze snoeischaren: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686231795640", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000119466526","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Holtaz%20Garten%20Tuinsnoeischaar%20Plantenschaar%20Un...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686231028812", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000101987207","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fiskars%20Pro%20Snoeischaar%20-%20Bloemenschaar%20-%20Anti...","linkSubId":""};
5 Heerlijke geur
Wie van dichtbij van de geur wil genieten, kan lathyrus op het terras of balkon planten. Plaats het klimrekje direct in de pot. Buigzame takken van een hazelaar of wilg zijn hiervoor erg geschikt. Steek ze op een afstandje van elkaar in de pot en bind ze aan de bovenkant bijeen. Knip de takken vervolgens met de rozenschaar allemaal op dezelfde lengte af.
Tip: Plaats je de Lathyrus in een vaas? Zorg dat de vaas nooit in de buurt van rijpend fruit staat want dan verwelken de bloemen heel snel. Zet ze ook nooit in te veel water, de stengel moet namelijk kunnen ademen. Een laagje van 3 centimeter is voldoende.
Zoals in Italië
In het zuiden van Italië groeit Lathyrus odoratus in het wild. Het rijpe zaad dat op de grond valt, ontkiemt zodra de herfstbuien vallen. Door de lage wintertemperaturen groeien de zaailingen bovengronds heel langzaam. Maar ondergronds wordt wel een diep wortelgestel aangelegd. Zodra het voorjaar wordt, gaan de planten ook bovengronds groeien. Door het sterke wortelgestel, maken ze een extra krachtige start. Ze groeien snel uit tot stevige planten en bloeien al vanaf mei. Dit proces boots je na door de siererwt in september te zaaien.
Lees meer over de Lathyrus Odoratus, pronkerwt of siererwt.
Ik heb vol ongeduld deze maand ( september) lathyrus gezaaid binnen op de vensterbank. Het komt nu snel op. Moet ik ze binnen laten staan?
Wat voor gaas kun je het beste gebruiken voor het klimmen van de lathyrus?
kippengaas is uitstekend en bijna onzichtbaar
Je hoeft niet voor te zaaien, beter is direct ter plekke zaaien aanvang mei, pas wel op voor slakken.
slakkenkorrels vroegtijdig strooien zodra zaadles ontkiemen
hej Ingrid,
Ik wil ze nu buiten op de volle grond gaan zaaien. Denk jij dat het nu al kan en zal ik de zaden eerst in het water weken? Hoor het graag
Binnen zaaien in diepe pot, zonder voorweken . Gehele pot afharden. Gehele kluit bij vorstvrij seizoen op plaats van bestemming ergens tegenaan laten groeien. Slakken korrels tegen veelvraat.Voila plezier tot de vorst
Leuk artikel! Ik heb een pot van doorsnee 40 cm en diepte ook 40 cm. Hoeveel zaadjes zou ik hierin kunnen zetten? En wat moet ik doen met de rest van de zaadjes? Kun je lathyrus ook altijd weer zien aan een schutting Als je het verwijderd net als klimop?
Lathyrus heeft een klimsteun nodig, bijvoorbeeld tonkinstokken of gaas. Breng dat eerst in de pot aan voordat je er lathyrus in gaat zaaien. Zaai vervolgens de zaden twee aan twee met een onderlinge afstand van 10 cm.
Bedankt voor de duidelijke informatie! Ik ga de zaden binnenkort zaaien in een kweekpotje in huis. Ik wil ze te zijner tijd naar het balkon verplaatsen in potten met een plantengeleider in de hoop dat ze gaan klimmen. Ik lees dat de potten extra diep moeten zijn, maar kunt u een indicatie geven? Welke afmetingen pot moet ik aanschaffen om ze goed te laten groeien? En hoeveel gekiemde plantjes kan ik per pot planten?
De pot zal minimaal 40 cm diep moeten zijn. Het hangt van de grootte van de pot af hoeveel lathyrus je erin kunt zetten. Houd hierbij de plantafstand aan die op de verpakking staat.
Dank je wel voor de informatie!
Moet ik de peulen van de lathyrus eruit knippen of laten zitten tot ze verdroogd zijn?
Wil je zelf zaad winnen van je lathyrus dan moet je wachten met de peulen afknippen totdat ze helemaal rijp en verdroogd zijn. Wil je echter dat je lathyrus rijk blijft bloeien, dan kun je de uitgebloeide bloemen het beste direct eruit knippen zodat er geen peulen worden gevormd.
Al het blad van de lathyrus is geel en verdord. Wat moet ik nu doen?
De aanhoudende droogte en de felle zon zullen hier wel de oorzaak van zijn. Kijk wat er gebeurt als je de lathyrus regelmatig water geeft; wellicht komt er weer wat leven in.