Een vijver die eruitziet als een bord erwtensoep levert geen fijn plaatje op. Hoe houd je je vijver dan mooi helder? Wij geven 6 tips voor een heldere vijver.

1. De juiste plek voor een vijver

Zuurstofplanten dragen bij aan een goed evenwicht in de vijver en die zuurstofplanten hebben veel zon nodig, liefst zo’n zeven uur per dag (vanaf het voorjaar). Zorg wel voor schaduw, want een hele dag volle zon is voor een vijver niet goed. Een vijver die pal in de zon ligt, mag voor dertig procent bedekt zijn door waterplanten met flink blad, zoals waterlelies.

vijver

2. Verwijder bladeren

Bladeren en zaden van dennen, notenbomen, eiken of goudenregens kunnen het vijvermilieu vergiftigen. Dek de vijver in de herfst tijdelijk af met een net of een stuk gaas voor vallende bladeren.

3. Wees geduldig

In het vroege voorjaar kan het zijn dat je vijver groen wordt,  het evenwicht  wordt een paar weken later door de zuurstofplanten wordt hersteld. Dit komt doordat algen  bij een lagere temperatuur groeien. Plant nieuwe zuurstofplanten pas aan bij een temperatuur van 16 graden of hoger.

vijver--630

4. Visvoer

Zodra het vijverwater zo’n graad of 12 is, gaan de vissen weer zwemmen en mag je ze voeren. Ze zijn nog niet erg actief en ook nog niet zo hongerig, dus geef  matig voer. Geef vissen sowieso nooit teveel voer.

5. Hard kraanwater

Vijverwater wordt steeds zachter door het regenwater dat in het water terechtkomt. Daarom is het in de zomer prima om de vijver af en toe bij te vullen met kraanwater of om een klein deel (zo’n 10 procent) van het water van tijd tot tijd te vervangen door het hardere kraanwater. Met een vijvertestsetje (te koop bij tuincentrum en vijverspecialist) kun je de kwaliteit van het vijverwater testen.

Lees meer  8 tips voor een vijver in de herfst en winter

vijver-met-kikker-630

6. Lavabed

Je kunt ook kiezen voor een lavabed. Een derde van je vijver moet dan gevuld zijn met lavasteentjes. Een pomp trekt het water door de stenen, die het water op hun beurt zuiveren. Het water wordt dan opnieuw naar de vijver gestuwd. Het water wordt op deze manier continue gefilterd.

Lees ook: 10 vragen over de vijver