Weelderige blauwe, maar ook witte en roze ridderspoor schittert wanneer het hartje zomer is. Delphiniums zijn een aanwinst voor elke tuin.

Riddersporen danken hun Nederlandse naam aan de lange honingsporen die de bloemen dragen, de wetenschappelijke naam Delphinium ofwel dolfijn is gebaseerd op de vorm die de oude Grieken in de individuele bloemknoppen zagen.

Twee groepen Ridderspoor
Delphiniums uit de Belladonna Groep worden 1 tot 1.40 meter hoog. Ze groeien bossig met rijk vertakte stengels en veel, niet al te grote, enkelvoudige bloemen. Ze bloeien van juni tot augustus, zijn met een levensduur van drie tot vier jaar kortlevendig en moeten bij vorst worden beschermd.

De Delphiniums uit de Elatum Groep hebben een dichte bloeiwijze aan stevige rechtopstaande stengels, die bovendien meer aarvormig is. Ze worden 1.40 tot 2 meter hoog, zijn minder gevoelig voor ziekten en winterhard.
riddersporen
Bodem
Ridderspoor staat liefst op een zonnige plaats en in vruchtbare, voldoende vochtige maar goed doorlatende grond. Bij droog en warm weer kan hij last van meeldauw krijgen. Laat het onderste deel van de plant in de schaduw staan of bescherm de wortel met een mulchlaag.

In de border
Mooie combinaties krijg je met cultivars in verschillende kleuren blauw of met partners als rozen, pioenen, monarda, sierui, cistusroos, Knautia en phloxen. De blauwe kleur van ridderspoor past ook heel goed bij wit bloeiende planten zoals margrieten, gipskruid of madonnalelies.
gipskruid
Snoeien
Na de eerste bloei snoei je de plant tot ongeveer 10 centimeter terug. In de herfst, na de tweede bloei, knip je hem vlak bij de grond af en voorzie je hem van compost. Haal het afgeknipte plantmateriaal zorgvuldig weg.

Lees meer  Het verschil tussen een beuk en een haagbeuk

TIP Delphiniums worden niet graag verplant. Moet dat toch gebeuren, doe het dan in het voorjaar als de plant begint te groeien.

Steuntje in de rug
Een beschutte plek bij een muur of een hek heeft de voorkeur. Heb je daar geen plaats, dan moet je de Ridderspoor steun bieden. Daarbij is het belangrijk dat je de natuurlijke groeivorm van de plant niet hindert en de planten niet te vast aanbindt.

Verschillende cultivars
Er zijn circa vijfduizend cultivars van ridderspoor. Van donkerpaars tot lichtblauw en van roze tot wit. Ze zijn gestreept, meerkleurig of eenkleurig. Helaas zijn er weinig verkrijgbaar. Door zaden of planten met andere liefhebbers te ruilen, kun je vaak toch aan speciale riddersporen komen.