Ben je op zoek naar een robuuste en snelgroeiende klimplant die niet alleen je tuin siert, maar waarvan je ook de opbrengst kunt gebruiken? Denk dan eens aan hop in de tuin. Deze meerjarige plant groeit snel, is een lust voor het oog én levert geurige hopbellen op die je onder andere kunt verwerken in thee of zelfs bier. Daarnaast is het een plant die al eeuwenlang in de volksgeneeskunde wordt gebruikt, bijvoorbeeld als bevordering van een goede nachtrust. Maar hoe verzorg je een hop plant in de tuin? En waar moet je op letten bij het planten? In dit artikel leggen we je alles uit.

Als je de eindeloze hopvelden in bijvoorbeeld Zuid-Beieren ziet, denk je misschien twee keer na voor je deze plant in je eigen achtertuin zet. De hoogopgaande palen waaraan de planten groeien, gaan schuil onder een weelde aan groen blad en hopbellen. Maar juist die sterke groei – tot wel 10 cm per dag! – maakt deze klimmer zo geschikt: je hebt er in no time een lelijke muur of schuur mee aan het oog onttrokken. Houd hem wel in de gaten, snoei zo nodig bij en zorg er ook voor dat hij niet door je tuin gaat ‘wandelen’.

Hop in de tuin

Een meerjarige plant met een winterslaap

De hop plant in de tuin is meerjarig, maar verdwijnt in de wintermaanden volledig onder de grond. Dat is geen reden tot paniek: knip de stengels in het najaar gewoon tot aan de grond af. Vanaf april zal de plant opnieuw gaan uitlopen met jonge scheuten. Het frisgroene blad kleurt na verloop van tijd diepgroen en zorgt voor een prachtige natuurlijke uitstraling.

De beste standplaats voor een hop plant in de tuin

Hop is niet bijzonder kieskeurig wat betreft de bodem, zolang de grond maar vochthoudend is. Of je nu zandgrond of kleigrond hebt, deze plant doet het vrijwel overal goed.

  • Licht: Hop groeit het beste in de zon of lichte schaduw
  • Grond: Goed doorlatende, voedzame en vochtige grond is ideaal
  • Ruimte: Zorg voor voldoende verticale ruimte – de plant kan wel 6 meter hoog worden
  • Een rek, klimnet of hoge paal biedt goede ondersteuning voor deze enthousiaste klimmer.

Hop-shutterstock-60

Hopbellen

Je plant hop in de tuin niet voor zijn bloemen, die zijn vrij onopvallend. Het zijn de prachtige, geurige hopbellen die de show stelen. Deze kegeltjes verschijnen alleen aan vrouwelijke hopplanten en kunnen gebruikt worden in thee, cosmetica of bier.

Hoe weet je of je een vrouwelijke hopplant hebt?

Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke hop is moeilijk te zien als ze nog niet in bloei staan. Daarom is het slim om je hopplant pas in augustus of september te kopen, wanneer de hopbellen zichtbaar zijn. Zo weet je zeker dat je een vrouwelijk exemplaar te pakken hebt.

DIY: eigen hop thee maken

Heb je eenmaal hopbellen geoogst? Droog ze dan en maak er je eigen kalmerende hop-thee van. Hop werkt rustgevend en kan helpen bij stress of slaapproblemen. Combineer het met kamille of citroenmelisse voor een heerlijke, natuurlijke infusie.

Ingrediënten:

  • 1 à 2 gedroogde hopbellen (bij voorkeur van een vrouwelijke hopplant uit eigen tuin)
  • 250 ml heet water
  • Optioneel: een takje citroenmelisse, een beetje kamille of een theelepel honing

Bereidingswijze:

  • Doe de hopbellen in een thee-ei of los in een mok.
  • Giet er heet (net niet kokend) water overheen.
  • Laat de hop-thee 5 à 7 minuten trekken.
  • Zeef eventueel en voeg naar smaak honing of kruiden toe.

Tip:
Hop heeft een vrij bittere smaak. Combineer het met mildere kruiden zoals kamille of lavendel voor een zachter effect, of met munt voor een frisse twist.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

16 Reacties

Jonas
20 maart 2019 om 17:38

Vanaf waneer mag ik mijn gekocht hop plantje in volle grond plaatsen? Overleeft die een beetje vorst?

    lisa
    21 maart 2019 om 16:18

    Dag Jonas,
    Ja hoor dat kan nu zeker, hop kan wel tegen een beetje vorst. Veel plezier van je hopplant! Groet van de redactie

Frans
15 april 2020 om 12:46

Hi ik heb de hop ook in de achtertuin staan, tegen een muur van 2 bij 2 meter. Maar de hop groeit zo hard dat hij geen kant meer op kan. Kan ik de hop dan ook terugsnoeien? En hoe doe ik dat het beste? Het liefste zou ik ook (ja ook nog) zoveel mogelijk bellen overhouden zodat ik die kan weggeven.

    redactie
    16 april 2020 om 11:50

    Hop groeit inderdaad ontzetten hard en er zit niks anders op dan hem in bedwang te houden door de scheuten wat terug te snoeien. Hoeveel hopbellen je dan nog krijgt is de vraag. Laat anders enkele scheuten ongemoeid zodat je zeker weet dat je hopbellen krijgt. Deze ontstaan overigens alleen bij vrouwelijke planten.

Bianca Poster
18 mei 2020 om 20:17

Ik wil hem tegen mijn regenpijp omhoog laten groeien. Hoe kan ik dat het beste doen? Of draait hij/zij er zelf omheen?

Yves De Groote
19 september 2020 om 11:27

Hoe kan ik weten welke hop in mijn tuin groeit?

    redactie
    21 september 2020 om 10:27

    Mannelijke en vrouwelijke hopplanten lijken heel erg op elkaar. Zie je aan het eind van de zomer geen hopbellen in je plant dan heb je een mannelijk exemplaar.

Manon
24 september 2020 om 09:45

Begrijp ik nou goed dat ik mijn hopplant in het najaar nou tot de grond moet snoeien en wat gebeurt er als ik dat niet doe?

    redactie
    28 september 2020 om 16:57

    Hop sterft in de winter bovengronds af, dus dan resten er slechts dode stengels. De wortelstokken onder de grond blijven gewoon in leven, deze lopen in het voorjaar vanzelf weer uit.

Merel
27 juni 2021 om 11:19

Hoi, klimt een hop plant zelf tegen de muur op? Of moet je die begeleiden?

    Juan
    12 juli 2021 om 15:39

    Hop heeft wel iets van houvast nodig. Hop groeit niet zoals de Hedera (dé bekende klimplant) zelfbevestigend, of zoals een druif met zoekende uitlopertjes. Hop groeit in een spiraal met de klok mee langs iets omhoog. Dit kan een touw zijn, meerdere gespannen draden maar in een stuk gaas of houten trellis vind hij ook z’n weg maar dan moet je hem soms wat helpen. Let op hij groeit sterk en is eigenwijs.
    Als ik hem naar links stuur en ik kijk drie dagen niet, dan zit ie na drie dagen 30cm langer naar rechts boven. Hij zal altijd de zon opzoeken.

      Juan
      12 juli 2021 om 15:42

      Nog even een toevoeging. Ik laat de dode verhouten takken van de jaren daarvoor zitten als extra leiders. Tenzij jet een rommeltje wordt, dan haal ik ze weg.

D. Arts
19 september 2021 om 17:41

Vorig jaar een plant vol met ‘bellen’, dit jaar geen. Wat kan de oorzaak zijn?

Jaap
26 augustus 2022 om 19:30

We hebben al jaren een vrouwtje hopplant, nu hadden de konijn in het voorjaar de plant met jonge scheuten af gevreten. Gevolg een jaar later en nog een jaar later is de plant mannelijk geworden. Ja, je raad het al hoe krijg ik de plant weer vrouwelijk…? Konijn is oud geworden en overleden en dit is zijn erfenis.
Plant is al 10 jaar oud met flinke stevige wortel.

Anne
3 mei 2023 om 10:34

Net een hopplant aangekocht, kan ik die tegen de gevel plaatsen, op een schuine helling en in volle zon?

Patricia
23 augustus 2023 om 18:22

Kan ik een hopplant ook in een grote pot planten en dan via draden aan een schutting laten geleiden?