Ben je op zoek naar een sterke klimmer voor je tuin waarvan je de vruchten ook nog eens kunt gebruiken in een kalmerend theemengsel? Kies dan voor een (vrouwelijke!) hopplant.

Als je de eindeloze hopvelden in bijvoorbeeld Zuid-Beieren ziet, denk je misschien twee keer na voor je deze plant in je eigen achtertuin zet. De hoogopgaande palen waaraan de planten groeien, gaan schuil onder een weelde aan groen blad en hopbellen. Maar juist die sterke groei – tot wel 10 cm per dag! – maakt deze klimmer zo geschikt: je hebt er in no time een lelijke muur of schuur mee aan het oog onttrokken. Houd hem wel in de gaten, snoei zonodig bij en zorg er ook voor dat hij niet door je tuin gaat ‘wandelen’.

Hop in de tuin

Meerjarige plant
Hop is een meerjarige plant, maar in onze winter verdwijnt hij onder de grond. Knip hem in het najaar dus gewoon bij de grond af. Vanaf april verschijnen de nieuwe scheuten weer. Het aanvankelijk lichtgroene blad wordt naarmate het seizoen vordert steeds donkerder.

Beste standplaats voor hop
De plant gedijt op nagenoeg iedere grondsoort, van zand tot klei, zolang deze maar voldoende vochthoudend is. Ook staat hij liever niet in de schaduw. Het best groeit hij in lichte schaduw of zon.

Hop-shutterstock-60

Hopbellen
Voor de bloemen hoef je geen hop te planten, die zijn verwaarloosbaar, maar de groene hopbellen daarentegen zijn schitterend. Kies dan bij aankoop wel voor een vrouwelijk exemplaar, want alleen die produceren hopbellen.

Koop je hopplant in augustus!
Omdat het verschil tussen vrouwelijke en mannelijke exemplaren moeilijk is te zien, is het aan te raden om na de bloei een hopplant mét bellen (augustus-september) aan te schaffen; dan weet je zeker dat je een vrouwelijke plant hebt.

Maak van de hopbellen zelf eens hop-thee!