Midden in een gewilde wijk in Eindhoven in een ‘postzegeltuin’ een heerlijk buitenverblijf creëren mét plunge pool. En o ja, de auto moet ook nog in de garage kunnen… Tuinarchitect Gert-Jan Schouwenaar moest even puzzelen om het allemaal in de compacte stadstuin in te passen. Hij wist de bewoners te verrassen met een out-of-the-box-idee.

De tuin van zijn klanten was gewoonweg niet groot, ongeveer tien bij tien meter. Toch wist Gert-Jan Schouwenaar de geheel betegelde patio te transformeren tot een buitenverblijf 2.0. “Dit echtpaar met tienerdochter wist het zeker: er moest een zwembad komen. En ze wilden buiten kunnen zitten, zowel in de zon als overdekt. Tot slot moest de auto bij winterweer overdekt staan. Al die wensen op dit kleine oppervlak, dat kan eigenlijk niet. Zelf kwamen de bewoners er niet uit. Via een bevriend echtpaar hoorden ze dat ik goed ben in het oplossen van tuinproblemen en ze hoopten dat ik met een creatieve oplossing zou komen”, lacht Gert-Jan.

Om aan alle wensen te voldoen, schetste de tuinarchitect een gewaagd ontwerp waarin de garage een dubbelfunctie kreeg. “Wat nu het buitenverblijf is, was oorspronkelijk de garage. De grote fotowand scheidt de loungeruimte van een functionele berging. Maar haal je die fotowand weg, dan past de auto gewoon in de garage. Ideaal voor in de winter, als de loungeplek en het zwembad toch niet in gebruik zijn.”

Over de tuin

  • Tuin

    Achtertuin van 10 x 10 m, gericht op het noordoosten.

  • Woning

    Stadswoning aan de rand van Eindhoven.

  • Bewoners

    Echtpaar met tienerdochter.

  • Wensen

    Zwembad, overdekte loungeplek, privacy, plek voor de auto, weinig onderhoud.

Echte trend

De eyecatcher van deze tuin vormt natuurlijk de plunge pool. “De plunge pool is een echte trend aan het worden, het is een mooie oplossing voor kleine tuinen. Het is een volwaardig zwembad, maar dan met alles in het klein.” De oude tuin was volledig bestraat. De bewoners wilden in het nieuwe ontwerp duidelijk meer groen zien. “Daar ben ik als tuinarchitect altijd vóór! Hoe meer groen, hoe beter. Om de privacy te bewaren, koos ik voor leibomen in de vorm van haagbeuken. Bewoners van de huizen aan de zijkant van de tuin keken eerst vanuit hun bovenverdieping zo de tuin in. Nu wordt het zwembad aan het zicht onttrokken door de vier haagbeuken. Deze leibomen geven direct een groene sfeer aan de kleine tuin.”

Hoogteverschil

Het bestaande hoogteverschil tussen huis en garage werd opgelost door een paar treden naar het zwembad te maken. Verder werden de bestaande klinkers hergebruikt en aangevuld met een nieuwe keramische tegel. “De keramieken treden en dito zwembadrand waren maatwerk. In dit type tegel trekt geen vocht en vuil. En keramiek verkleurt niet in de loop van de jaren, in tegenstelling tot betontegels en natuursteen.” Als rustige basis in de tuin werd een taxushaag geplant. “Bijkomend voordeel van deze wintergroene haag is, dat je nu vanuit het huis niet op het zwembad kijkt. Zeker in de winter is dat prettig, als het zwembad afgedekt is met een zeil.” Hoewel de tuin qua sfeer strak is, hield de architect op de taxushaag na, de beplanting bewust wat losser. “De siergrassen en een grillig groeiende Gleditsia verzachten al die strakke vormen.”

Planten in deze tuin

    • Carex morrowii ‘Variegata’ (Japanse zegge)

    • Carpinus betulus (haagbeuk)

    • Clematis alpina ‘Pamela Jackman’ (alpenbosrank)

    • Geranium ‘Rozanne’ (Ooievaarsbek)

    • Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ (valse Christusdoorn)

    • Hydrangea paniculata ‘Phantom’ (pluimhortensia)

    • Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ (lampenpoetsersgras)

    • Taxus baccata (taxus)

Kunst

De bewoners houden van kleurrijke spullen met een verhaal. “Het kunstwerk in de vorm van een vis en een Boeddhabeeld zijn hen dierbaar en moesten een nieuw plekje krijgen in de tuin. De tuin is heel rustig en sober van opzet, maar in al mijn ontwerpen is er ruimte voor een persoonlijke invulling. Als een bepaald kunstwerk ervoor zorgt dat iemand zich echt gaat thuisvoelen in de tuin, maak ik daar altijd ruimte voor.”

De tuinarchitect was verantwoordelijk voor het totaalconcept en bedacht dus ook de sfeer en inrichting van de overdekte loungeruimte annex garage. “Het is altijd mooi als je van klanten de vrije hand krijgt om iets moois te maken. Er was eerst nul groen in deze tuin aanwezig; nu staan er vier bomen! Tegelijk is er niet veel onderhoud, ook een wens van de bewoners. Meestal komen de beste ideeën voor een tuin als ik juist niet bewust met het ontwerp bezig ben. Ik krijg van de meest onbenullige zaken inspiratie. Iets wat ik buiten zie, of de vorm van een stoel bijvoorbeeld. Wat dat betreft sta je als ontwerper altijd aan.”

Producten en materialen

* Plungepool: Compass Pools
* Keramische tegels: Stonebase

“De siergrassen en een grillig groeiende Gleditsia verzachten alle strakke vormen.” De bewoners houden van kleurrijke spullen met een verhaal.

 

Tuin

Gert-Jan Schouwenaar

Tuinontwerp en aanleg

Sparqtuinen

Nuenen

www.sparqutuinen.nl

Tekst: Daphne Doemges-Engelen Foto’s: Hans Gorter Ontwerp: Gert-Jan Schouwenaar


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *