Focaccia is het ultieme Italiaanse brood. Het is lekker bij de salade, bij de soep, of gewoon als snack. Heb jij die heerlijke focaccia in het Vakantiedoeboek gezien? Hieronder geven we je een gemakkelijk basisrecept voor zelfgemaakte focaccia. Zo kun je zelf ook genieten van dit heerlijke brood!

Heb jij het Vakantiedoeboek nog niet? Bestel het dan snel hier!

Focaccia is een Italiaans platbrood dat van origine uit de streek Ligurië komt. Inmiddels wordt het echter door heel Italië en ver daarbuiten gegeten. Niet zo gek ook; het heerlijke, zachte, luchtige deeg is al een lust op zich. Daarbij kun je de focaccia met een hele hoop lekkers versieren. Je maakt dan niet alleen een heel mooi brood, maar ook een brood dat enorm smaakvol is!

Zelf focaccia maken in 8 stappen!

Focaccia maken is helemaal niet zo moeilijk, je hebt er alleen wel wat tijd voor nodig. Zo ben je met het maken van het brood ongeveer 2,5 uur bezig en moet de focaccia vervolgens nog ongeveer een half uurtje in de oven. Zorg er dus voor dat je even de tijd neemt als je focaccia gaat maken, zeker als dit je eerste keer is. Op die manier kun je later heerlijk genieten van je zelfgemaakte focaccia.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 7 gram gedroogde gist
  • 30 milliliter olijfolie
  • 340 milliliter water, lauwwarm
  • Diepe bakvorm van ongeveer 25×35 centimeter

In sommige recepten wordt ook suiker toegevoegd. Dit kun je gebruiken als je merkt dat je deeg niet goed rijst, dit helpt namelijk bij het voeden van de gist. Voeg dan ongeveer een halve eetlepel per 150 gram bloem toe. Verder heb je nog wat extra olijfolie nodig en eventueel natuurlijk toppings naar keuze.

focaccia kneden, focaccia maken, basisrecept focaccia, focaccia toppings, focaccia bakken

Tekst gaat verder onder de foto

Zo maak je het zelf

  1. 1. Voeg alle ingrediënten voor het deeg (de bloem, het zout, de gedroogde gist, de olijfolie en het water) samen in een kom.
  2. 2. Meng alles door elkaar en kneed het deeg voor ongeveer 10 minuten. Focaccia deeg is behoorlijk plakkerig, dus kneden gaat het beste met een mixer met deeghaken. Je deeg zal ook na het kneden nog plakkerig zijn, dit hoort zo. Voeg dus geen extra bloem toe.
  3. 3. Vet een tweede kom in met wat olijfolie en leg het deeg daarin. De kom dek je af met plasticfolie en zet je op een tochtvrije en warme plek. Hier laat je het deeg 1 uur rijzen. Hierna is het deeg ongeveer in grootte verdubbeld.
  4. 4. Tussendoor pak je je bakvorm en vet je ook deze in met olie. Als je deeg klaar is met rijzen, stort je het voorzichtig in de bakplaat. Doe dit rustig, om de luchtigheid van het deeg zo veel mogelijk te behouden.
  5. 5. Rek het deeg voorzichtig uit tot het formaat van de vorm. Soms lukt dit niet direct, omdat het deeg te veel terugveert. Wacht dan nog een aantal minuten, daarna gaat het beter. Dek het deeg daarna af met een schone theedoek.
  6. 6. Laat het deeg nog ongeveer 45 minuten rijzen en verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  7. 7. Bestrijk het deeg met olijfolie. Druk op verschillende plekken kuiltjes in het deeg met je vingers en beleg je deeg met je toppings naar keuze.
  8. 8. Bak je focaccia vervolgens in 20 tot 25 minuten gaar en laat het afkoelen op een rooster.
Lees meer  Gehaktballen met roomse kervel

Je focaccia versieren met toppings

Je kunt je focaccia versieren met allerlei toppings. Zo kun je het simpel houden, met grof zeezout en rozemarijn, of je kunt er een heel kunstwerk van maken, zoals je in het Vakantiedoeboek hebt gezien. Ga bijvoorbeeld aan de slag met uien, tomaten, verse kruiden uit eigen tuin en andere heerlijke groenten. Ook kaas en verschillende sauzen zoals pesto zijn heerlijk op een focaccia.

focaccia kneden, focaccia maken, basisrecept focaccia, focaccia toppings, focaccia bakken

Tekst gaat verder onder de foto

Welk bloem heb je nodig voor focaccia?

Voor focaccia gebruik je geen mail, maar bloem. Je kunt er verschillende soorten bloem voor gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor patent- of tarwebloem, dat kun je gewoon in de supermarkt halen. Wil je nog betere resultaten, dan kun je op zoek gaan naar type 00-bloem, of pizzabloem. Er bestaat zelfs speciaal focaccia bloem!

Hoe moet je focaccia kneden?

Zoals bij ieder deeg, is kneden erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat het brood soepel wordt en dat de gist wordt geactiveerd. Focaccia deeg is erg plakkerig, het is daarom slim om het deeg met een mixer met deeghaken te kneden. Zo voorkom je dat al het deeg aan je handen blijft hangen. Kneed het deeg goed door en zorg ervoor dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn en dat het deeg lekker soepel is.

Kun je focaccia bewaren?

Focaccia is vers natuurlijk het allerlekkerst. Wil je je brood toch nog even bewaren? Zorg er dan voor dat het goed afgekoeld is en verpak het brood vervolgens luchtdicht. Op kamertemperatuur blijft het dan 2 tot 3 dagen goed. Focaccia kun je ook heel gemakkelijk invriezen. Je doet het dan in een luchtdichte bak of zak en dan blijft het wel enkele maanden goed.

Lees meer  Andijvie stamppot

Is je focaccia na het bewaren een beetje taai geworden? Besprenkel het dan met een klein beetje water en bak het een paar minuten in een oven op ongeveer 180 graden. Je kunt de focaccia ook in plakjes snijden en deze in knapperig te roosteren.

In het Vakantiedoeboek kun je allerlei leuke recepten, puzzels en quizzen vinden. Perfect dus voor op vakantie! Benieuwd? Je kunt het Vakantiedoeboek nu hier kopen!