Rijk bloeiende vaste planten, sierlijke grassen en bonte eenjarigen. Alles in de juiste verhouding en op de juiste plaats: een mooie border aanleggen doe je zo!

Een border aanleggen doe je het best in september- oktober, als de grond weer wat vochtiger is.

Eigenlijk is een border aanleggen alsof je met de mooiste kleuren mag schilderen. En je maakt er geen eendimensionaal kunstwerk van, maar een kunstwerk in verschillende dimensies! Het is belangrijk dat je weet hoe hoog de planten die je erin zet worden en hoe lang ze bloeien.

cosmea met rozen

Border in mooie vorm
Denk eerst goed na over de grootte en vorm, de mogelijkheden hierin hangen natuurlijk af van de grootte van je tuin. Vervolgens ga je kijken wat je wilt. Met rechte randen creëer je een modern en rustig beeld en met een border met golvende lijnen ontstaat er een natuurlijke vorm.

border aanleggen

Kies je kleur
De keuze van de tinten hangt uiteraard af van de eigen smaak. De één houdt van kakelbont en mengt moeiteloos geel, oranje, rood, blauw, wit en paars door elkaar. Terwijl de ander meer houdt van een elegante, rustgevende uitstraling en kiest voor  één hoofdkleur in combinatie met één andere kleur.

Bladplanten
Bladplanten hebben vooral een vormgevende rol. Maar met hun verschillende groene tinten hebben ze ook invloed op de kleur. Zo zullen tegen donkergroene bladeren de bloemkleuren sterker uitkomen, terwijl zilverkleurige of witbonte bladeren het geheel verzachten. Siergrassen geven met hun groene, en later vaak bruine tot strogele halmen een rustige, luchtige toets.

Lees meer  Design dakterras

border aanleggen
Border
Markeer de beoogde omtrek van de border met wat licht zand, zo kun je goed beoordelen of de vorm en afmetingen bij de tuin passen.

Tip: Is de border maar via één kant bereikbaar, omdat een haag of muur de achterste begrenzing vormt, maak hem dan niet dieper dan 1,5 meter, zo kun je vanaf de rand redelijk goed bij de planten. Kies je voor diepere borders? Ga dan voor stapstenen tussen de planten.
border aanleggen
Maak een splitsing tussen blikvangers en begeleidende planten:

Blikvangers zijn vaak hoge, opgaande planten zoals ridderspoor (Delphinium), zonnehoed (Echinacea), duizendknoop (Persicaria) of ereprijs (Veronicastrum). Deze planten trekken direct de aandacht. Zet ze in groepen en laat ze op meerdere plaatsen in de border terugkomen. Vergeet niet dat deze planten in de winter verdwijnen.
Het is dus belangrijk om te zorgen voor structuurplanten, die je border ook in de winter overeind houden. Kies bijvoorbeeld voor groenblijvende buxus en enkele mooie heesters of siergrassen.

ridderspoor

Begeleidende planten vormen de decoratieve omlijsting. Plant ze in groepen van drie, vijf of zeven stuks rondom de structuurplanten, bijvoorbeeld vaste planten als kattenkruid (Nepeta), vrouwenmantel (Alchemilla) of duizendblad (Achillea), maar ook eenjarigen, zoals zinnia, zonnebloemen en siertabak (Nicotiana).

Tips

Houd naast de bloemkleuren en groeihoogte ook rekening met de vorm van de bloemen, de bloeitijd, de tint, structuur van de bladeren en de breedte van de planten.

border aanleggen

Tekenen maar!
Weet je niet waar je moet beginnen? Pak dan maar een papier en potlood:
Teken op schaal je border uit. Teken hierin eerst de structuurplanten en blikvangers; duid ze aan met een rondje in de kleur van de bloeikleur.
Teken vervolgens de begeleidende planten, eveneens in de kleur van de bloemen. Hoe hoog en breed de planten uitgroeien, kun je opzoeken in tuinboeken of op internet.
Bewaar deze opzet, dan kun je later makkelijker je keuzes bijstellen als het niet uitpakt zoals je had bedacht.

Lees meer  Wat is het beste materiaal voor een schutting?

border tekenen

Al planten gekocht? Zet ze eerst met pot en al volgens je ontwerp uit in de border. Begin pas met planten, als je de samenstelling vanaf meerdere kanten kritisch hebt bekeken. Komt de border de eerste jaren nog wat leeg over, vul de gaten met eenjarige zomerbloemen.

In 5 stappen je eigen tuin ontwerpen vind je wellicht ook heel interessant.

Meer informatie en inspiratie over het ontwerpen van je eigen tuin vind je in onze jaarlijkse specials Tuintontwerp.