Een dakplataan is een leiboom. Omdat een plataan goed reageert op snoei en je de jonge takken uitstekend kunt leiden, is hij heel geschikt als groene parasol. Wel is een plataan van nature een sterke groeier, die in de loop van het seizoen veel opgaande scheuten vormt. Het vereist wel een bepaalde techniek om de dakplataan in model te houden. De oplossing? Jaarlijks je dakplataan snoeien! En wel zo: 

Om je dakplataan in model te houden, snoei je die scheuten elk jaar terug tot op 2 cm van de gesteltakken. Dat kun je doen net voordat het bruine blad afvalt of tijdens de rustperiode in de winter, als het niet vriest. Is de groei erg sterk, kort dan de eenjarige scheuten rond juni/juli alvast met de helft in. Knip alleen de takken die naar boven groeien, zo kan de boom nog wel in de breedte groeien en word je dak dus groter. Dunne takken kun je gemakkelijk met de snoeischaar snoeien. Voor de dikke twijgen kun je een zaag gebruiken.

Plataan, dakplataan, snoeien, tuinseizoen

Allergie

Je kunt platanen prima zelf snoeien, maar het kan wel zijn dat je allergisch bent voor deze boom. Er komt tijdens het snoeien een soort beharing vrij, die kan zorgen voor een zeker keel, jeukende ogen en het kan zijn dat je moet hoesten. Je kunt je met de volgende tips tegen een allergische reactie beschermen:

  • Snoei na een regenbui of sproei de plataan zelf nat. Zo blijven de haartjes beter aan het blad vastzitten.
  • Snoei ’s morgens. Door de dauw zijn de bladeren ook nat.
  • Draag een mondkapje en bril. De haartjes kunnen zo niet in je ogen, neus en mond komen.
  • Snoei in de winter. De plataan heeft dan geen blad meer, dus ook geen haartjes die een allergische reactie kunnen veroorzaken.
Lees meer  Gereedschap verzorgen
Onze selectie snoeigereedschap h1 { font-size: 25px; } Onze selectie snoeigereedschap voor uw dakplataan: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685691902605", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000038678853","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"GARDENA%20Combisysteem%20snoeizaag%20300PP%20Curved%20Ta...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685691922028", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000101938496","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Gardena%20TeleCut%20takkenschaar%20650-900%20B%20-%20Uitsc...","linkSubId":""};

Tip: Platanen worden ook gebruikt als leiboom – leuk om een haag op poten mee te maken of inkijk af te schermen. Snoei ook hierbij jaarlijks eind herfst of in de winter alle scheuten op de gesteltakken terug. Ook een leilinde kun je als groen scherm gebruiken; snoei hem op dezelfde manier, maar dan tussen oktober en maart.

Is het je opgevallen dat platanen in de zomer vervellen? Dat kan kloppen, platanen vervellen dan sneller dan anders.