Misschien is het je al opgevallen dat veel platanen aan het vervellen zijn. Bij deze bomen is het heel normaal dat de schors loslaat, maar door de hoge temperaturen en droogte gaat het dit jaar sneller en valt het meer op.

Is het erg dat mijn plataan aan het vervellen is?

Je hoeft je geen zorgen te maken over het vervellen van je boom. ,,De schors valt er af wanneer het water eruit is en teruggegeven is aan de nieuwe schors”, zo legt vrijwillig boswachter Frans Kapteijns uit op Oisterwijknieuws.nl uit. Door de droogte is het water eerder uit de schors en laat de schors dus eerder en sneller los.

Water uit de schors

De boom zuigt eerst al het water uit de schors voor hij de oude schors loslaat. Hierna geeft de boom het terug aan de nieuwe schors.

Warme en droge periode

In ons klimaat laat de schors vaak geleidelijk los, waardoor het minder opvalt. In Frankrijk – waar het gemiddeld droger en warmer is in het voorjaar en zomer – is het heel normaal dat platanen in dit tempo hun schors loslaten. De plataan is in Frankrijk een veelvoorkomende loofboom.

Dakplataan als parasol

De loslatende schors doet niets af aan de heerlijke schaduw die de dakplataan je nu biedt. Juist in deze warme en droge periode genieten wij er extra van. Om een dakplataan goed in model te houden, moet je hem regelmatig snoeien.

Let op: het blad van een dakplataan vangt veel stof op, mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen hier last van krijgen. Ook de viltige beharing op de onderzijde van het blad kan voor een allergische reactie zorgen. Als je de boom snoeit wanneer hij in blad staat, gebruik dan altijd een mondkapje. Wanneer je snel last hebt van ademhalingsproblemen, kun je beter kiezen voor een Catalpa (trompetboom) of Koelreuteria paniculata (lampionboom) als lommerrijke parasol.

Lees meer  Zelf compost maken: aan de slag! [tips+video]