Tuinontwerper Carrie Preston gunt ons een kijkje in haar spreekwoordelijke keuken door haar favoriete tuinontwerp tips met ons te delen. Dit zijn dé 6 tuinontwerptips van Carrie Preston.

1 Beperk je tot enkele materialen die je herhaalt

Door je in het tuinontwerp tot enkele materialen te beperken, creëer je een eenheid in jouw tuin. De tuin wordt een geheel.

2 Kies één vormentaal waarin je werkt

Kies één vormentaal voor jouw tuinontwerp en zet deze door. Je kan kiezen voor organische lijnen, vierkanten, rechthoeken, langwerpige vormen, gekantelde vormen – en nog vele andere. Door je aan één vormentaal te houden, houd je jouw tuin overzichtelijk. Je introduceert een bepaalde sfeer. Eventueel kun je twee contrasterende vormen combineren.

Leeftuin-CarriePrestonTuinontwerp

3 Maak gebruik van hoogteverschillen

Door gebruik te maken van hoogteverschillen, en deze desnoods te creëren, benadruk je verschillende ruimtes in jouw tuin. Ga omhoog en vervolgens omlaag of andersom, en introduceer reliëf.

4 Wissel de erfafscheiding af

Gebruik nooit één type erfafscheiding om het hele tuin heen. Door één type erfafscheiding te gebruiken, benadruk je de omheining van jouw tuin. Hierdoor voelt je tuin kleiner. Zorg dus voor afwisseling in de afscheiding. Het liefst in samenhang met de verschillende hoogtes in jouw tuin…

5 Hoe strakker de vormen, hoe losser de planten

Als jouw tuin hele strakke, heldere vormen heeft, zorg dan voor losse en wilde beplanting. Of andersom; als je een heel losse, organische vormgeving hebt, zorg dan voor rustige en eenvoudige beplanting.

Als je jouw paden groter maakt, kun je kiezen voor grotere, overweldigendere beplanting die over de paden heen hangt. Misschien denk je dat je tuin groener aanvoelt door smalle paadjes van minder dan 80 cm breed aan te leggen, maar meestal werkt dit niet. Als je met kleine paden nog onbelemmerd door jouw tuin wilt kunnen lopen, moet jouw beplanting ook klein en braaf zijn, en binnen de perken blijven. Saai!

Standtuin-CarriePrestonTuinontwerp

Studio TOOP Eigen huis en tuin IJmuiden

6 Houd rekening met de dagelijkse dingen

Een mooie tuin moet ook functioneel zijn, zodat hij mooi blijft. Houd dus rekening met het verplaatsen van kliko’s, het parkeren van fietsen en het ophangen van de was. Verwerk deze dagelijkse dingen vanaf het begin in jouw ontwerp en integreer ze in het geheel, zodat de kliko’s niet achteraf onhandig ergens neergezet of in gewerkt moeten worden.

Lees meer  Tuinontwerp: Bohemian paradise

Over Carrie

Carrie in opgegroeid in de staat New Jersey, Verenigde Staten, en heeft een groenopleiding aan een Hogere Tuinbouwschool in Pennsylvania gevolgd. Na het afronden van haar studie is ze in Nederland gaan wonen. Een tijd lang heeft Carrie zich vooral bezig gehouden met tuinontwerp voor landschappen. Uiteindelijk is ze zich meer gaan focussen op privétuinen. Zo ontwierp ze deze strandtuin in IJmuiden. Of deze, in Amsterdam.

Volg Carrie op Instagram @Studiotoop