Aan het begin van de winter is er niet zo heel veel werk in de tuin. Toch zijn er nog wel wat tuinklussen die je beter niet tot het voorjaar kunt laten liggen.

Verwijder groene aanslag
Om vlekken en valpartijen te voorkomen is het verstandig om het mos te verwijderen: verwijder eerst de grote plakkaten mos met een spatel. Schuur er overheen met een harde borstel. De aanslag die overblijft, pak je aan met een oplossing van gelijke delen water en azijn. Inborstelen en laten drogen in de zon (niet afspoelen).
mos verwijderen
Kleigrond bewerken en verbeteren
Zware klei is moeilijk te bewerken, het best kun je de grond in het najaar grof spitten. Vorst helpt de grove kleiklonten verder te verkruimelen. Het effect van spitten is helaas tijdelijk. Je kunt kleigrond verbeteren door  (jaarlijks) een flinke lading compost  door de toplaag te mengen, regenwormen doen de rest wel. Dek de bodem na het bewerken af met een mulchlaag van droge bladeren (eik, beuk) en/of stro. Beloop de bodem ’s winters zo min mogelijk.
kleigrond verbeteren
Goede compost
In de borders kun je het afgevallen blad laten liggen, maar verwijder ze van het gazon en de paden. Bladeren leveren prima compost op. Het composteerproces verloopt optimaal als deze is opgebouwd uit dunne lagen organisch materiaal van verschillende herkomst en samenstelling. Naast de dode bladeren heb je ook ‘groen’ (stikstofrijk) organisch afval nodig, anders gaat het rotten. Hoe kleiner het blad, hoe sneller het composteerproces verloopt. Strooi verder af en toe een handje kalk over je composthoop. Kijk hier voor meer tips bij het maken van compost.

blad opruimen
Gereedschap onderhouden
Vergeet niet je gereedschap voor de ‘winterstop’ extra goed te verzorgen.

Lees meer  5 keer heesters met bessen

Tuintips voor andere maanden:
januari
februari
maart 
april
mei
juni
juli 
augustus
september
oktober
november