In maart laat ik een flinke portie compost aanrukken. Het blijft voor mij het startschot van de lente en het is daarnaast broodnodig om de bodem in goede gezondheid te houden. Gezonde grond is de basis voor een goede moestuin. Het is een trekje van mijn grootvader, dat ik blijkbaar zonder het te beseffen heb overgenomen.

Compost

Hij vond het erg belangrijk om compost te gebruiken. Zonder moeilijke woorden te gebruiken, probeerde hij mij als kind het een en ander bij te brengen. Hij vertelde altijd dat compost de lijm van je bodem is. Dat het zorgt voor een gezonde grond die meststoffen en water beter en langer vasthoudt.

Vaak wordt er onterecht gedacht dat compost een meststof is. Maar dat klopt dus niet. Compost is zeker voedzaam, omdat het uit natuurlijke elementen bestaat, maar je zult uiteindelijk wel extra voedingsstoffen moeten toedienen als je wil dat je planten er het hele jaar energie uit kunnen halen. Ik breng doorgaans altijd een dikke laag compost aan op de grond, waarna ik het inwerk met een woelvork. Oppervlakkig, want ik wil de bodem niet onnodig en te diep bewerken. Ik heb echt ondervonden dat het beter is voor het bodemleven; mijn grond werd er in ieder geval alleen maar beter door.

compost, moestuin, gezonde grond, angelo dorny, tuinseizoen

Spitten: zin of onzin?

Een levendige herinnering aan mijn kindertijd is opa die het niet kon laten de buurman een lesje te geven in hoe hij met de grond in zijn tuin moest omgaan. Want elk jaar in maart was het zover. Gewapend met een spade bewerkte de buurman zijn moestuin alsof zijn leven ervan afhing. Hij zweette zich een ongeluk en liep daarna krom van de rugpijn, maar dat deerde hem niet. En elke keer probeerde opa hem ervan te overtuigen dat spitten niet eens nodig is. Dat het zelfs beter is voor de bodem om hem onaangeroerd te laten. Maar de buurman, van dezelfde generatie als mijn opa, moest er niets van weten. Spitten bezorgde hem al jaren de beste groenten en dat zou hij niet zomaar veranderen. De grond was zo intens losgemaakt dat hij er bij momenten in wegzakte wanneer hij besloot te gaan planten.

Woelen

Opa was anders. Hij was ervan overtuigd dat een bodem niet intensief bewerkt moest worden om op te brengen. Integendeel. Als je hem hooguit elk jaar wat losmaakt met een woelvork, dan blijft het bodemleven langer actief. En een actiever bodemleven resulteert in een gezondere omgeving voor je planten. De tuin van toen had een leemgrond, die zich er perfect voor leende om niet gespit te worden. Onkruidvrij maken, het oppervlak losmaken en klaar! Denk je dat opa last had van een pijnlijke rug? Ik dacht het niet.

 

Angelo Dorny is moestuinier én groenredacteur. Hij schreef acht boeken, is de groenspecialist van de Vlaamse zender Radio 2 en post wekelijks nieuwe vlogs op zijn YouTube-kanaal. Hij leidt je door alle seizoenen in de moestuin. Meer weten? Kijk op tv.angelodorny.be en www.angelodorny.be.

 

Lees ook: De juiste potgrond