De beste planttijd voor hagen is het najaar. Het koelere, vochtige weer en de nog relatief hoge bodemtemperatuur zijn ideaal voor de ontwikkeling van de wortels. Een goede voorbereiding is erg belangrijk. Het begint natuurlijk met de keuze voor een bepaald type haag.

Wintergroen of bladverliezend
Een wintergroene haag geeft je het hele jaar veel privacy en een mooie groene achtergrond, maar is ook wat saai. Een bladverliezende haag wisselt met de seizoenen; hij geeft herfstblad, een boeiende takkenstructuur in de winter en loopt in het voorjaar weer fris uit.

Snelgroeiend (veel onderhoud) of langzamer groeiend (minder onderhoud)
Het aanplanten van een snelgroeiende haag is verleidelijk. Deze is immers relatief snel op hoogte. Maar dat geeft ook veel snoeiwerk. Wil je minder onderhoud dan kun je beter voor taxus kiezen.

Losse, strakke of gemengde haag
Meestal wordt gekozen voor een strakke haag. Een informele, lossere haag – bijvoorbeeld van Escallonia, Cotoneaster simonsii, meidoorn, hazelaar, gele kornoelje of bamboe – is ook heel decoratief maar vraagt meer ruimte. Dat geldt ook voor een gemengde haag. Deze bestaat meestal uit diverse inheemse bomen en struiken.

Enkele of dubbele haag
Heb je de ruimte en wil je optimale privacy, dan zou je voor een bredere haag kunnen kiezen met een dubbele rij haagplanten. Houd 30-40 centimeter tussen de plantrijen aan en zet de planten in verband; dat wil zeggen om en om in de twee rijen.

Klein of groot formaat planten
Kleinere planten zijn goedkoper en slaan sneller aan. Daardoor zijn ze eerder flink aan de groei en geven ze over het algemeen een mooiere, beter vertakte haag. Een groter formaat planten geeft je eerder een gevoel van privacy.

Lees meer  Rozen verplanten

Beuk of haagbeuk
Deze haagplanten worden gemakkelijk met elkaar verward. Beide worden toegepast als bladverliezende (hoge) hagen, maar beuk (Fagus) oogt grover en landschappelijker dan haagbeuk (Carpinus). Ook wat betreft het blad, het winterbeeld en de standplaats zijn er belangrijke verschillen tussen de beuk en de haagbeuk.

Als je eenmaal een keuze voor een bepaald type haag hebt gemaakt, kun je in tien stappen je haag planten.