In de herfst is de sapstroom van heesters vrijwel tot stilstand gekomen en de planten zijn nu in rust. Heesters laten zich dan heel makkelijk verplanten. De bodem is nog warm, waardoor het wortelstelsel zich goed kan herstellen.
Let op: Verplant het liefst na een regenbui. De grond is dan makkelijk te bewerken en de wortelkluit is goed vochtig.
Stap 1. Graaf een geul
Graaf een 60 cm diepe geul rondom de plant en zorg er daarbij voor dat je een ruime afstand aanhoudt tot het wortelstelsel. Hoe minder wortels je beschadigt, hoe beter.
Stap 2. Steek de wortelkluit los
Met behulp van een riek of handvork verwijder je zoveel mogelijk zand rondom de wortels. Doe dit met beleid en in kleine hoeveelheden per keer. Zodra de wortels zichtbaar worden, gebruik je een spade om de kluit rondom aan de onderzijde los te steken.
Stap 3. Heesters verplaatsen
Leg een stuk landbouwfolie klaar naast de plant en til de opgespitte kluit erop. Bij een erg zware plant is het verstandig hulp te vragen. Vouw de hoeken naar elkaar toe en bind deze met bindtouw of elastiek om de plant, zodat je de kluit makkelijker kunt verplaatsen naar de nieuwe plek.
Stap 4. Nieuw plantgat voorbereiden
Vóór het planten bereid je het nieuwe plantgat voor. Graaf een kuil die dieper is dan de wortelkluit hoog is. Meng er flink wat compost door. Zet de kluit erin en vul het gat op met de uitgegraven aarde, gemengd met compost en een handje beendermeel. Stamp aan en water in, om luchtkamers te voorkomen. Zorg dat de grond rondom de heester iets dieper ligt dan het maaiveld. Regenwater kan dan goed in de bodem trekken.
kan ik de forsythia nu nog uitdunnen en afgeknipte takken in grond zetten om jonge planten temaken
Als je de forsythia nu gaat snoeien, heb je straks minder bloemen; snoei daarom pas na de bloei. Forsythia kun je vermeerderen door in juni-juli zomerstek te nemen.