Hibiscus ofwel de altheastruik kan tot in oktober prachtige bloemen geven. Daarvoor moet je je hibiscus snoeien op de juiste manier. Wij leggen je uit hoe en wanneer je dat het best doet!

Wanneer snoei je je hibiscus het best?

Het beste moment om je Hibiscus syriacus (altheastruik) te snoeien is in het vroege voorjaar, rond maart. Knip om te beginnen dode en zwakke takken weg en snoei naar binnen groeiende takken helemaal weg. Hiermee voorkom je dat deze takken uiteindelijk andere takken kruisen; als deze langs elkaar gaan schuren, beschadigt dit de bast. Knip daarom bij kruisende takken er altijd één weg, uiteraard de zwakste tak of de tak die het minst bijdraagt aan een mooie groeivorm.

Hibiscus snoeien om de groei te beperken

Wanneer je hibiscus te groot wordt, is het prima om hem bij de jaarlijkse snoei in maart eens stevig terug te knippen tot de gewenste hoogte. Omdat de struik op eenjarig hout bloeit, zal hij diezelfde zomer alsnog prachtige bloemen geven.
hibiscus, snoeien, tuinseizoen

Help, mijn hibiscus bloeit niet goed meer

Valt je op dat je hibiscus veel minder bloemen produceert dan de afgelopen jaren? Dan is het tijd voor een verjongingssnoei:

  • Snoei de hibiscus tot zo’n 30 cm boven de grond.
  • Knip zijtakken terug tot twee à drie knoppen.
  • Bemest de struik na het snoeien.
  • Zorg dat hij in het voorjaar voldoende water krijgt zodat je hibiscus weer mooi uitgroeit.

Eind februari is de beste periode om dit te doen, zodat de plant in het groeiseizoen direct weer mooi uit kan groeien. Vriest het eind februari nog? Stel dan het snoeien liever uit; bij vorst bestaat de kans dat snoeiwonden bevriezen en daardoor niet helen.

Lees meer  Is de winter een geschikte tijd om bomen te snoeien?

Zorg voor een scherpe, schone snoeischaar

Gladde snoeiwonden helen beter dan wonden met rafelige randen. Slijp daarom regelmatig de bladen van je snoeigereedschap en ontsmet deze iedere keer vóór gebruik, bijvoorbeeld met brandspiritus of met een sopje van warm water en soda.

Onze selectie snoeischaren h1 { font-size: 25px; } Onze selectie snoeischaren: var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685542375599", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000027739287","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"GARDENA%20-%20ExpertCut%20-%20Snoeischaar%20-%2022%20diamete...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1685542310004", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000011669913","familyId":"","siteId":"1005436","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fiskars%20Snoeischaar%20Pro%20P90%20-%2023%20cm","linkSubId":""};

Snoei eind maart ook rozen en eind maart/begin april hortensia’s.

Bekijk hier meer tuinklusjes voor maart! Tip: lees meer over de verzorging en soorten hibiscus.