Knoflook (Allium sativum) is een veelzijdige smaakmaker die eenvoudig in je eigen tuin kan worden gekweekt. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond. Knoflook is een bolgewas uit de lookfamilie en staat bekend om zijn weerstandsverhogende eigenschappen en hoge voedingswaarde. Wil je zelf knoflook kweken en weten wanneer knoflook planten het beste is? Lees verder voor meer informatie.
Knoflook is een geweldig gewas om te kweken in je moestuin. Daarbij is knoflook kweken relatief makkelijk en kun je knoflook ook nog eens erg lang bewaren. Knoflook is daarbij een belangrijke smaakmaker en je kunt er dan ook tal van heerlijke recepten mee maken.
Knoflook kweken heeft talloze voordelen. Het is een aromatische bol die rijk is aan allicine, een stof die schimmels en infecties tegengaat. Daarnaast bevat knoflook veel vitamines en helpt het bij het verminderen van allergische reacties. Met knoflook in je eigen tuin haal je niet alleen smaak in huis, maar ook gezondheidsvoordelen. Knoflook kun je zelfs als natuurlijk bestrijdingsmiddel in je tuin gebruiken.
Zelfgekweekte knoflook biedt een hoge voedingswaarde. Naast allicine bevat het vitamines en mineralen die bijdragen aan je gezondheid. Regelmatige consumptie van knoflook kan je immuunsysteem versterken en je algehele gezondheid verbeteren.
Knoflook wordt niet uit zaad opgekweekt, maar vermeerderd via de teentjes. Er zijn verschillende soorten knoflook beschikbaar, waaronder witte en roze rassen. Je kunt speciale kweekknoflook kopen bij een kweker of tuincentrum, of je kunt biologische knoflookbollen gebruiken uit de supermarkt. Zorg ervoor dat je biologische knoflook kiest, aangezien behandelde knoflook niet goed zal uitlopen. Hoe groter de teen, hoe groter de geoogste bol. Kies daarom de grootste tenen van de bol uit voor het planten.
Knoflook heeft een lang groeiseizoen nodig om grote bollen te vormen. De beste planttijd is in de herfst, van september tot en met half november. De kou helpt bij de ontwikkeling van grotere bollen. Je kunt ook in maart knoflook poten, maar de oogst zal lager zijn. Knoflook kan het beste naast goede buren zoals aardbeien, wortels, tomaten en aardappelen worden geplant. Heb jij al een plekje voor knoflook in je tuin?
Knoflook planten is ontzettend makkelijk. Je hebt het zo gedaan en als je de knoflooktenen eenmaal gepoot hebt, hoef je er eigenlijk niet meer naar om te kijken. Het is wel slim om de grond een beetje vrij van onkruid te houden, zo voorkom je dat de bollen last hebben van te veel concurrentie en ze mooi groot kunnen groeien. Hoe moet je knoflook planten? Hieronder vertellen we je stapsgewijs hoe je knoflook kunt poten.
Kies een zonnige en beschutte plek met goed doorlatende grond om je knoflook te poten. Een plek die veel zonlicht krijgt en beschut is tegen harde wind zal de groei van knoflookplanten bevorderen.
Meng compost door de grond voor een goede start. Compost zorgt voor extra voedingsstoffen die de groei en ontwikkeling van de knoflookbollen ondersteunen. Zorg ervoor dat de grond goed los is en vrij van grote stenen of kluiten.
Plant de tenen met het puntje omhoog, 5 cm diep en 15 cm van elkaar. Dit geeft de knoflook voldoende ruimte om zich te ontwikkelen tot grote, gezonde bollen. Zorg ervoor dat de puntjes net onder het oppervlak van de grond zitten.
Knoflook kan ook in potten worden gekweekt met dezelfde diepte en afstand. Gebruik een pot met voldoende drainagegaten en vul deze met potgrond vermengd met compost. Plaats de pot op een zonnige plek en zorg ervoor dat deze niet uitdroogt.
Grond: zorg voor goed doorlatende grond en vermijd verse mest.
Water: geef alleen water tijdens droge periodes om ‘natte voeten’ te voorkomen.
Bescherming: bedek jonge planten met droog blad of stro. Dit beschermt tegen strenge vorst, maar voorziet de knoflook ook langzaam van extra voeding.
Onkruid: houd de planten onkruidvrij voor optimale groei.
Compost: voeg in de lente een laagje oude compost toe voor extra voeding.
Knoflook kan van juni tot augustus worden geoogst, afhankelijk van de planttijd en de groeiomstandigheden. Herfstplanten zijn klaar om te oogsten wanneer tweederde van het loof dor en geel is geworden. Lenteplanten kunnen eind juni tot begin juli worden geoogst wanneer de bladeren smal zijn.
Laat de knoflookbollen met loof en al te drogen hangen in een kas of schuur. Knip na het drogen de wortels en het verdorde blad af. Bewaar de bollen op een droge en luchtige plaats. Selecteer de mooiste bollen om opnieuw te planten en gebruik de rest voor consumptie.
De beste planttijd voor knoflook is van september tot en met half november, maar ook in maart kunnen teentjes worden geplant.
Plant de tenen op een zonnige, beschutte plek in goed doorlatende grond. Zorg voor voldoende ruimte en compost voor een rijke oogst.
Ja, maar kies biologische knoflook voor de beste resultaten, omdat behandelde knoflook mogelijk niet goed uitloopt.
Laat de knoflook drogen en bewaar de bollen op een droge, luchtige plek. Bewaar de mooiste bollen voor herplanting.
Op tuinen.nl staat dat de pootgrond goed doorlatend moet zijn en hier staat dat de grond vochtvasthoudend moet zijn. Snap je dat ik dit verwarrend vind?
We snappen dat dit verwarrend is, Rob! Daarom zullen we de tekst wat aanpassen; knoflook groeit het beste op luchtige (dus goed doorlatende), humeuze grond. Humus kun je toevoegen door compost door de grond te werken, vóór het aanplanten van de knoflookteentjes. Voor een goede groei mag de grond niet te droog zijn. Bij te natte grond rotten de knoflookteentjes echter weg.
heb in griekenland een paar bolletjes knoflook gekocht
en zet ze ieder jaar in de moestuin
resultaat ieder jaar een goede opbrengst en grote bollen
ze zijn wat zoeter van smaak maar heerlijk om te eten
en zeker door vees gerechten bak ze er in mee
Meldingen
Wanneer je bio knoflook bij je supermarkt of groenteboer koopt en daarvan de tenen in de grond zet, doen ze het prima hoor. Daarvoor hoef je echt niet naar een gespecialiseerde zaadhandel of tuincentrum.