Vrolijke primula’s doen het prachtig in potten en bakken op het terras. Ook kun je er de border mee opfleuren. Wat extra kleur in het voorjaar is immers altijd welkom! Primula’s in de tuin zijn vrij gemakkelijk, als je er maar rekening mee houdt dat veel soorten en cultivars liefst op een licht zure, humusrijke, doorlatende grond in de halfschaduw staan. Ook kan de primula bij u in huis voor een lentegevoel zorgen. 

Primula’s of sleutelbloemen zijn in het voorjaar overal te koop. De meeste soorten hebben een bloeitijd van maart t/m april. De oervorm van de stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris) is zachtgeel en ruikt heerlijk. Inmiddels is er zoveel mee gekruist dat ze er ook in blauw en paars zijn of in snoepkleurtjes als baksteenrood, oranje en roze. Voor elk wat wils! Lees hier hoe je je kleurrijke primula’s het best kunt verzorgen.

1. Primula’s planten

Plant primula’s in potten of zet ze in de border, op een plek uit de felste zon. Let een beetje op voor slakken, die in de zachte bloemblaadjes een smakelijk hapje zien. Af en toe uitgebloeide bloemetjes weghalen zorgt ervoor dat ze weer nieuwe knoppen maken. Zo gaat je tuin vrolijk in het voorjaar in!

2. Beschermen tegen kou en droogte

Laat de grond nooit uitdrogen en, ook al is de primula vulgaris winterhard, bedek de plant in de winter met wat blad. primula-vulgaris

3. Verplanten

Na enkele jaren zullen de planten niet meer weelderig bloeien. Dan moet je ze opnemen en delen. Dit doe je in de herfst.
Ook planten die te dicht op elkaar staan, worden in de herfst verplant.

4. Vermeerderen

Door de planten te delen, ontstaan nakomelingen die genetisch volkomen identiek zijn aan de moederplant. Primula’s (en veel andere vaste planten) deel je als volgt: graaf de planten voorzichtig met een riek uit (1) en deel de wortelkluiten met een spade of een scherp mes in vuistgrote stukken, elk met minstens drie gezonde scheuten (2). Ontwar de wortels voorzichtig met de hand (3) en plant de stukken op hun nieuwe standplaats net zo diep als ze eerder stonden. Geef tot slot water (4). primula

5. Binnen genieten

Om binnenshuis lang van je primula’s te kunnen genieten, moeten ze op een lichte en koele plek staan. Zijn ze uitgebloeid, dan kun je ze in de tuin op een halfbeschaduwde plaats planten. primula binnen

6. Let op!

De zogeheten bekerprimula (Primula obconica) kan huiduitslag veroorzaken. Boosdoener is de stof primine, die vooral aanwezig is in de bladeren van de primula. Kwekers hebben inmiddels al ‘primine-vrije’ cultivars gekweekt, zoals P. obconica ’Touch me’, die in tal van kleuren verkrijgbaar is. Zoals de naam al zegt, kun je deze met een gerust hart aanpakken.

Een primula is een plant waar vlinders op af komen. Lees hier meer over vlinderlokkende planten. Er zijn vele verschillende primula soorten; bekijk welke je het mooist vindt en het beste bij je past.