De groenblijvende oeverplant Equisetum hyemale kreeg zijn Nederlandse naam schuurriet of schaafstro niet voor niets. Vanwege het kiezelzuurgehalte werd de plant vroeger onder andere gebruikt voor het polijsten van tin en hout. Van de pijpjes werden ook nagelvijltjes gemaakt.
De wintergroene stengels, die tot één meter hoog kunnen worden, hebben opvallende zwarte dwarsbanden. De ruwe, rechtopstaande stengels worden 0,5 tot 1 meter lang en 3 tot 6 millimeter dik. Ze zijn niet vertakt.
Als je deze plant langs de vijver plant kan hij zich zeer snel uitbreiden. Je kun hem dus beter in een grote bak planten.
Ik heb schaafstro in een pot met aarde en water staan…
Maar toen de bovenste stukken bruin werden heb ik ze net boven het bruine gedeelte afgeknipt.. ze zijn er niet mooier op geworden.
Wat moet ik nu doen????
Zojuist gelezen dat deze plant wortels vormt tot 120 meter…. Ik trek zoveel mogelijk uit en probeer wortel zo veel mogelijk mee te verwijderen. Op zich wel mooi,maar ja….
Wij hebben dit schaafstro ook in de tuin. De vorige eigenaars lieten deze plant zijn ding doen en overwoekert nu een groot stuk van de boord rond de vijver. Hoe kunnen we deze terugdringend tot een aanvaardbaar stuk en dit binnen de perken houden?
Wij hebben deze in de tuin en willen er van af omdat hij overal de kop op steekt. Hoe kan je deze het beste bestrijden?
Weet je zeker dat het deze oeverplant is of heb je last van heermoes (Equisetum arvense)? Deze is verwant aan schuurriet en heb je deze eenmaal in je tuin dan kom je er bijna niet meer vanaf. Zijn dunne wortelstokken geen diep de grond in en breken makkelijk af; uit elk afgebroken stukje wortelstok groeit weer een nieuwe plant. Bestrijden met chemische middelen lukt ook niet. Heermoes houdt niet van droge, voedselrijke grond en ook niet van kalk. Door bemesten en kalk te strooien kun je proberen de plant onder controle te houden. Op een zonnige dag de planten besproeien met azijnzuur zou ook helpen. Het is het proberen waard!