In juni kun je allerlei planten stekken, kruidachtigen en veel vaste planten en heesters. Clematis, sering en de vlinderstruik bijvoorbeeld. Hoe? Zo!
Stap 1. Kies gezonde, jonge uitlopers
Je neemt stekken van nog niet verhoute delen van de plant, dus de jonge, nog groene uitlopers. Kies gezonde scheuten, waar nog geen bloemknoppen in gevormd zijn. Zie je alleen uitlopers met bloemknoppen? Knip de knoppen er dan tussen weg.
Stap 2. Zorg voor schoon materiaal
Kopstekken zijn meestal het best, maar als je een langere uitloper hebt afgesnoeid, kun je die ook in meerdere stekken verdelen. Gebruik altijd een schoon en scherp mes of snoeischaar. Hoe schoner je werkt, hoe groter de kans op succes.
Stap 3. Zorg voor twee bladparen
Zorg ervoor dat elke stek tenminste twee bladparen heeft. Het onderste bladpaar verwijder je. Hier worden later de wortels gevormd. Halveer eventueel de extreem grote bladeren. Zo verminder je de verdamping, waarmee je uitdroging voorkomt.
Stap 4. Stekpoeder (optioneel)
Sommige mensen gebruiken altijd stekpoeder, anderen nooit. Stekpoeder bevat een schimmeldodend middel en een groeihormoon dat de wortelvorming stimuleert. Van nature is het groeihormoon auxine al aanwezig in de bladknopen, dus deze stap is optioneel. Wil je het gebruiken, doop het uiteinde dan in stekpoeder en schud het teveel eraf.
Stap 5. Gebruik zaai- en stekgrond
Gebruik speciale zaai- en stekgrond om de potten te vullen. Prik een gaatje in de aarde en steek daar de stekken tot ongeveer 2 cm diep in. Druk de aarde stevig aan en geef voldoende water. De aarde moet vochtig zijn, maar niet doorweekt. Afhankelijk van de grootte van pot en stek passen er meestal 3 tot 4 stekken in een potje.
Stap 6. Voorkom uitdrogen
Zolang de stekken nog geen wortels hebben gevormd, zijn ze erg kwetsbaar. Zet de stekken op een lichte, koele plaats en vermijd zonlicht. Prik vier satéprikkers aan de rand van de pot en schuif daar een plastic zakje overheen, houd het zakje op zijn plek met een elastiekje, dit voorkomt uitdrogen. Knip er een klein hoekje af voor ventilatie.
Nazorg
Blijf de stekken controleren en geef water indien nodig. Geef liefst water via een schoteltje, zo stimuleer je de wortelgroei. Laat ze nooit uitdrogen. Als de stekken beginnen te groeien, is dat een teken dat ze wortels hebben gevormd. Het is dan mogelijk ze te verpotten.
Klik hieronder voor meer informatie over het stekken van een bepaalde plant:
Tijm
Dahlia’s
Hulst
Aardbeien
Fuchsia
Verbena
Kruiden