We komen weer een stapje dichter bij het voorjaar. Ook in februari is er al genoeg te doen in de tuin. Zo kun je al snoeien, planten en zaaien. Aan de slag dus!

Snoeien

Sommige bladverliezende bomen en heesters kun je het best snoeien wanneer ze in rust zijn, als het tenminste niet vriest.

  • Zomerbloeiende clematis
  • Blauweregen
  • Vijg
  • Peer en appel
  • Planten met gekleurde takken (bijvoorbeeld Cornus siberica)
  • Herfstbloeiende framboos

Planten

Nu is het de tijd om rozen met kale wortel en frambozen, bramen en bessen te planten. Deze zijn nu in rust. Wacht ook niet te lang met het planten van hagen en bomen. Hier geldt, hoe eerder je ze nu plant, hoe beter. Om je hagen een goede start te geven, kun je wat compost of bodemverbeteraar door de grond mengen. Werk in ieder geval geen mest door het plantgat, hierdoor kunnen de wortels verbranden.

Planten die in pot zijn gekweekt kun je het hele jaar door planten, behalve tijdens droogte of vorst. Maar planten met kale wortel of bomen of heesters uit de volle grond kun je alleen in de rustperiode – in de winter dus – aanplanten! Is de grond, na de regen van afgelopen tijd te nat? Wacht dan liever een paar dagen tot de grond wat minder vochtig is. Bescherm de kale wortels ook goed tegen uitdrogen. Doe er tijdens het vervoer altijd een zak of een doek omheen. Laat ze ook voor het aanplanten niet bloot liggen!

Zaaien

Ook in de moestuin is genoeg te doen. Buiten zaaien kan nog niet, hier is het nog te koud voor. Maar binnenshuis kun je gerust beginnen. Zo kun je nu zomerprei, chilipeper, paprika, aubergine, zomerkolen en radijs zaaien.

Lees meer  Welke tuinklussen doe je in oktober?

Ook in deze koude maand kan de tuin er nog prachtig uit zien. Hier lees je meer over de tuin in februari.

Tuinklusjes voor andere maanden:

januari
maart
april
mei
juni 
juli 
augustus
september
oktober
november
december