Ontwerper Bart Bolier ontwierp deze tuin in IJburg Amsterdam. Deze zonnige tuin oogt heel ruimtelijk dankzij het uitzicht op een vaart en een strook gras. Het strakke, stijlvolle ontwerp en de vele zitplekken maken van deze tuin een heerlijke buitenkamer. 

Uitstraling

Als een groot deel van de tuin verhard is, zoals hier, dan ontstaat er al gauw een kille uitstraling en dat wilde Bart voorkomen. “Door verschillende materialen te gebruiken heb ik gezorgd dat de tuin niet kil wordt, maar sfeer heeft. Basalttegels zijn gecombineerd met strakke gebakken klinkers en hardhouten vlonders voor de sfeer. Deze verschillende materialen voorkomen dat de tuin saai wordt.”

 

Deze buitenkamer vraagt weinig onderhoud en oogt toch erg groen, mede door de aangrenzende strook gras en het uitzicht op de vaart. 

 

Bij de woning staat een duivelswandelstok; de avondzon zorgt voor een mooie schaduw op de muur. 

 

De grote parasol vormt een sfeervol plafond boven het loungeterras en voorkomt inkijk vanuit de naastgelegen hoge woningen. 

 

Twee grillige wijnstokken vormen een blikvanger op het loungeterras. 

 

Barbecue

Je kunt in het grootste deel van de tuin zitten, want behalve de beide terrassen is er ook een centraal plekje gemaakt. Hier is ruimte voor de barbecue. Een 60 cm hoog gestuukte muurtje scheidt dit tuingedeelte van het naastgelegen pad. Dit muurtje zorgt niet alleen voor extra structuur, maar is ook praktisch tijdens een barbecue of tuinfeestje; je kunt erop zitten of er bijvoorbeeld windlichten op zetten. Liever een elektrische dan een houtskool barbecue? Geen probleem, in alle muren zitten stopcontacten.

Lees meer  Tuinontwerp: Looproutes door de tuin

 

Centraal in de tuin ligt een extra terrasje om te barbecueën. 

 

Buiten douchen kan in deze tuin ook. De douche hangt aan de achterkant van het muurelement bij het eetterras. 

 

Details

Soort: achtertuin
Grootte: 14 x 7 m
Ligging: zuidwesten
Woning: eigentijdse vrijstaande woning uit 2005
Bewoners: een gezin met twee opgroeiende dochters
Wensen: eigentijdse tuin, weinig onderhoud, veel zitplekken, privacy, gevoel van beslotenheid, tuindouche, trampoline
Bijzonder: de douche in de tuin, stopcontacten in alle muren

 

Tuinontwerp

Bart Bolier, Buytengewoon
www.buytengewoon.nl

 

Bekijk ook