Ontwerper Stefaan Willems ontwierp deze tuin in het Vlaamse Sint-Pieters-Leeuw. De tuin is een tikje minimalistisch, maar wel heel sfeervol. Er is extra leefruimte ontworpen met zitruimte en een salon. Hier kunnen de bewoners met vrienden en familie genieten van het buitenzijn. 

Eenvoud

De al aanwezige hoge haag van Carpinus betulus (haagbeuk) gaf deze tuin direct al geborgenheid en het karakter van een buitenkamer. Het ontwerp van de tuin is bewust eenvoudig gehouden. Stefaan: “Het vlak met gebroken grind zorgt voor een open ruimte, net als het smalle waterkanaal. Verder staan er rondom planten. De tuin straalt rust uit en biedt een bepaalde openheid. Belangrijk is de eenvoud in het concept.”

 

Het overdekte deel van het balkon doet denken aan een woonkamer. Het balkon werd door de tuinarchitect onder meer aangekleed met een houten vloer en een houten plafond. 

 

Deze buitenkamer met strakke lijnen en een helder ontwerp is toch heel sfeervol, mede door de warme sfeer van het houten vlonderterras met geïntegreerde bank. 

Rode accenten

In het lange plantvak naast de vijver staat een rij witte hortensia’s met daarvoor een rij Geum rivale ‘Flames of Passion’ (nagelkruid). Deze vaste plant geeft in het voorjaar knalrode bloempjes en vormt een van de rode accenten in de tuin, net zoals de vijverrand en de rand van de lange plantenbak die de afscheiding van het benedenterras vormt. De kleur rood komt ook terug in de twee Japanse esdoorns die in bolronde potten op het grind staan; deze roodbladerige heesters verkleuren in de herfst prachtig felrood. Voor extra sfeer zorgen ook de plantenbakken met het luchtige vedergras (Stipa tenuissima), de twee keer bloeiende Geranium x cantabrigiense ‘St. Ola’, die bovendien mooi verkleurt in de herfst, en de ‘s zomer eindeloos doorbloeiende Gaura lindheimeri.

Lees meer  Kindvriendelijke achtertuin met weelderige uitstraling

 

Acer palmatum ’Bloodgood’ (Japanse esdoorn) 

 

Stipa tenuissima (vedergras)

 

Rode accenten komen overal terug in de tuin. 

 

Vrolijk gekleurde kussens maken deze zonnige zithoek helemaal af. 

 

Ook de waterlopen zijn een ontwerp van Stefaan. Ze zorgen voor extra sfeer op het naastgelegen vlonderterras. 

 

Plattegrond

 

Details

Soort: achtertuin
Grootte: 6,5 x 18 m
Ligging: oosten
Woning: moderne, onder architectuur gebouwde woning met leefruimte op de eerste verdieping
Bewoners: een gezin met twee opgroeiende kinderen
Wensen: rechte lijnen, lang waterkanaal, grassen, mooie heesters in pot, geïntegreerde bank, rode accenten, verlichting, tuinafscheiding voor de hond
Bijzonder: er is extra leefruimte ontworpen door een zitruimte en een salon

 

Tuinontwerp

Stefaan Willems, GreenArchitects
www.greenarchitects.be

 

Foto’s 

Artifix
www.artifix.be

 

Bekijk ook: