Ontwerper Ineke Brunekreeft ontwierp deze strakke tuin. De wens van de bewoners was om te koken, eten, kletsen en lezen in de tuin. Daarnaast moest de tuin veel groen hebben, maar met weinig onderhoud. De bewoners zijn namelijk veel op reis. Dit alles is vertaald in een strakke tuin met een royale eetplaats en een heerlijk terras. 

Moerbeiboom

De prachtige moerbeiboom achterin de tuin werd voor Ineke, zelfstandig tuinontwerpster, het uitgangspunt in dit ontwerp. “De boom was al zo mooi en groot, dat deze echt moest blijven staan. Om een verbinding te maken met de grote moerbei, heb ik halverwege in de tuin nog wat extra bomen geplaatst, waaronder haagbeuken (Carpinus betulus). Deze dienen als een soort parasol, maar laten door het fijne blad meer licht door dan de bekende dakplatanen. De bewoners kunnen zo genieten van schaduw, maar ook het lekkere warme zonlicht op het loungeterras achterin de tuin opzoeken”, legt Ineke uit. Op dit terras staat een prachtige bank, die voldoende ruimte biedt voor een dutje. Maar natuurlijk kun je hier ook rustig een boek lezen of gezellig kletsen met elkaar.

 

De bewoners zijn dol op buiten eten. Het eetterras met de lange tafel sluit daarom naadloos aan op de keuken. 

 

Het loungeterras achterin de tuin ligt heerlijk tussen het groen; een fijne plek om helemaal tot rust te komen. 

 

Spaarzaam kleurgebruik

Naast het groen zijn wit, roze en paars de enige kleuren die gebruikt zin. In de zomer zijn de roze hortensia en de bijzondere klimhortensia Hydrangea seemanii, de vrolijke Echinasea purpurea ‘Magnus’ (zonnehoed) en de paarbloeiende Salvia verticillata ‘Purple Rain’ de opvallenste bloeiers. “Het vele groen van de bomen, klimplanten en hagen geeft de tuin een rustige en strakke uitstraling”, zegt Ineke. “Ze vragen weinig onderhoud, maar tegelijkertijd geven ze wel het echte tuingevoel. Ideaal dus voor mensen die veel weg zijn.”

Lees meer  Duurzame tuin: Tips van een ontwerper

 

De zonnehoed (Echinacea purpurea ‘Magnus’) in combinatie met de klinkervloer en de schemerlamp in de hoek, geven je een warm, knus gevoel. 

 

Door de moderne designbank in combinatie met de gemetselde muur ontstaat er een mix tussen strak en authentiek.

 

De tuin bestaat uit drie delen: het eetgedeelte, het loungeterras en de tafeltennisruimte. Dat je niet alles in één keer overziet, geeft een spannende sfeer aan de tuin. 

 

Nu de dakhaagbeuken (Carpinus betulus) nog niet groot genoeg zijn, wordt er gebruik gemaakt van een parasol. 

 

Details

Soort: achtertuin
Grootte: 10 x 11 m
Ligging: noorden
Woning: nieuwbouwhuis in jaren 30-stijl
Bewoners: gezin met opgroeiende kinderen
Wensen: ruimte om te eten en relaxen, onderhoudsvriendelijk, groen

 

Tuinontwerp

Ineke Brunekreeft, Tuinontwerpbureau Ineke Brunekreeft
www.brunekreeftelst.nl

 

Bekijk ook: