Tuinontwerper Dominic Christiaens ontwierp deze tuin van slechts 5 m breed en maar liefst 25 m diep. De uitdaging lag hem bij het creëren van een pad naar de garage achterin, zonder dat de tuin nog smaller oogt. Een pad van smalle, verspringende betonstroken, die van bovenaf gezien aan een streepjescode doen denken, is hier een van de slimme ontwerptrucs. 

Lijnenspel

De eerste verdieping van de onder architectuur verbouwde woning is de leefruimte van de eigenaresse, de begaande grond wordt verhuurd als studio. Zowel vanuit haar huis al vanaf haar eigentijdse balkon kijkt ze van bovenaf op haar tuin. Daarom is volgens de tuinarchitect het lijnenspel in het ontwerp heel belangrijk. Het op een streepjescode geïnspireerde pad is dan ook heel geslaagd, want van bovenaf gezien is deze misschien nog wel het mooist!

 

Het pad van smalle betonstroken zorgt voor een speels effect en maakt de tuin breder. De bestaande trompetboom geeft de tuin direct al karakter.

 

Vanaf het eigentijdse balkon is het boeiende lijnenspel van het pad goed te zien. De bakken met Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ zorgen voor seizoensbeleving en voor beweging op het balkon.

 

De driehoekige plantvakken aan de ene kant zijn gevuld met een combinatie van Echinops bannaticus en het siergras Molinia caerulea ‘Edith Dudzus’. 

 

In het driehoekige plantvak aan de andere kant is Echinacea purpurea ‘Little Magnus’ gecombineerd met Molinia caerulea ‘Edith Dudzus’. Ze geven samen ook een fraai winterbeeld. 

Vlinders en vogels

Achterin de tuin ligt een vlak met grind dat als terras kan worden gebruikt. Het grind ligt in stabilisatiematten (ecogravel), zodat het mooi strak blijft liggen. Het pad van smalle, verspringende betonstroken loopt dóór dit grindvlak heen, wat een speels effect geeft. Vóór dit grindterras staat een solitaire Cornus kousa ‘Milky Way’. “Dit is een hele mooie heester met grote witte bloemen in mei en daarna grote vruchten die lang blijven hangen. Bovendien heeft hij een mooie herfstkleur”, aldus Dominic. “Die vruchten hebben een decoratief element en lokken ook vogels. De opdrachtgeefster wilde een tuin voor vlinders en vogels. Vandaar ook die kogeldistel en Echinacea, want die zitten altijd vol vlinders en bijen.

Lees meer  Onderhoudsvriendelijke tuin in hedendaags jasje

 

De opdrachtgeefster wilde een tuin vol vlinders en vogels. Vandaar ook die kogeldistel en Echinaea want die zitten altijd vol vlinders en bijen. 

 

Het frame met haardblokken vormt een mooie afscheiding met het terras van de studio. 

 

Die houten wand is in feite één groot bijenhotel, waar aan de bovenkant Clematis armandii ‘Snowdrift’ overheen groeit.

 

Details

Soort: achtertuin
Grootte: 5m x 25m
Ligging: zonnig
Woning: onder architectuur verbouwde stadswoning
Bewoner: een vrouw alleen
Wensen: groene tuin, vogels en vlinders, seizoensbeleving, gazon, pad naar garage achterin, privacy
Bijzonder: de eigenaresse woont op de eerste verdieping, de begaande grond wordt verhuurd als studio

 

Tuinontwerp

Dominic Christiaens, Otium tuinarchitectuur
www.otium.be 

 

Bekijk ook: