Tuinontwerper Mark Vlasman ontwierp deze onderhoudsvriendelijke loungetuin. De tuin heeft een strakke spiegelvijver en een overdekt vlonderterras, beide vragen ze om weinig onderhoud. Toch oogt deze tuin heel sfeervol dankzij de verschillende border waarin veel van de al aanwezige beplanting is hergebruikt. 

 

Knus vlonderterras

De bewoners – een gezin met kinderen in de tienerleeftijd – wilden niet alleen een strakke loungetuin met meerdere zitplekken, maar ook een tuin met veel sfeer. “Ik heb een combinatie gezocht van strakke, grijze tegels met het losse van de beplanting zoals de grassen. Daarnaast zorgt de overkapping van douglashout voor extra sfeer.” De iets verhoogde vlonder onder de overkapping is gemaakt van bamboehout. Deze duurzame houtsoort komt terug in de zitten van een van de twee lage, wit gestuukte (zit)muurtjes die het vlonderterras aan twee kanten begrenzen. De 40 cm hoge muurtjes versterken de ruimtelijke indeling en zorgen voor extra knusse sfeer op het overdekte terras.

 

“Aan de zijkant van de tuin heb ik met ronde vormen gewerkt om de overgang van rechte naar de schuine lijnen soepeler te maken.” 

 

De buxusbollen steken mooi af tegen de gele Carex elata ‘Aurea’ (stijve zegge).

 

De strakke lijnen in het ontwerp worden verzacht door weelderige beplanting zoals deze Carex morowii ‘Ice Dance’ (bonte zegge).

 

De beplanting in de tuin is rustig gehouden, met veel verschillende bladstructuren. Want bloemen zijn vaak maar een momentopname. 

Hergebruiken

Bij de aanplant van de borders zijn veel oude planten uit de tuin hergebruikt, iets wat Florissant Tuinen vaak doet bij tuinrenovaties. mark vindt het namelijk zonde om nog goede beplanting te rooien en af te voeren. “Tijdens de aanleg zetten we de planten apart, we kuilen ze op, en daarna zetten we ze op de juiste plek. Veel werk, maar ik vind dat je respect moet hebben voor de aanwezige planten die nog bruikbaar zijn. Ze zijn vaak al wat groter waardoor ze een bepaalde waarde hebben, en ze geven de tuin direct al karakter.”

Lees meer  Intieme tuin met waterloop

 

Achterin de tuin is een gezellige loungeplek-voor-twee gemaakt. 

 

Dit laagstam appelboompje was al in de tuin aanwezig en is verplant. 

 

De luchtige Verbena bonariensis (ijzerhard) bloeit de hele zomer door. 

 

Plattegrond

 

Details

Soort: achtertuin
Grootte: 85 m2
Ligging: westen
Woning: twee-onder-een-kapwoning uit de jaren 80
Bewoners: gezin met nog thuiswonende kinderen
Wensen: loungetuin, strak en sfeervol, overkapping, water
Bijzonder: veel planten zijn hergebruikt in deze tuin

 

Tuinontwerp

Mark Vlasman, Florissant Tuinen
www.florissanttuinen.nl

Bekijk ook: